„Se propune lui Corneliu Gurin depunerea cererii de demisie în calitate de judecător al Curții Constituționale”a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, potrivit Ziarului de Gardă.

Totodată, membrii CSM solicită președintelui interimar al CC dispunerea unui control referitor la încălcarea obligațiunilor de către Corneliu Gurin.

Fostul procuror general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a fost desemnat de CSM în funcția de judecător la CC în decembrie 2018. Atunci, Gurin declara pentru Ziarul de Gardă că a fost numit în această funcție pentru că are o experiență de 23 de ani în domeniul jurisprudenței. „Este o onoare pentru mine și cred că este o apreciere a activității mele anterioare în domeniul jurisprudenței. Sper că voi face față”, declara în decembrie fostul procuror general.

După ce a studiat recentele decizii ale Curții Constituționale, experții Comisiei de la Veneția au constatat că în Republica Moldova nu existau condiții de dizolvare a Parlamentului în perioada 7-8 iunie, iar judecătorii constituționali nu au respectat propriile proceduri și principiul egalității părților în cazul crizei politice.

Până în prezent, singurul judecător de la CC care și-a dat demisia din funcție, este Mihai Poalelungi, care exercita funcția de președinte al Înaltei Curți.

Amintim că, anterior, mai multe organizații non-guvernamentale au cerut demisia judecătorului Veaceslav Zaporojan, numit, anterior, magistrat la CC la insistența societății civile.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!