Aceeași sursă notează că în prezent pacienților li se aplică radioterapia prin Cobalt – o tehnică medicală depășită care, potrivit specialiștilor, produce efecte secundare severe.

Într-un program TV din 26 aprilie, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlcă, a amintit despre disfuncționalitatea acceleratorului liniar de la Institutul Oncologic, precizând că problema va fi soluționată până la sfârșit de mai, 2019.

În țara noastră s-au înregistrat 9980 cazuri noi de îmbolnăvire cu tumori maligne, ceea ce reprezintă 281,2 persoane la 100 de mii de populație.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Moldova, mortalitatea populației din cauza cancerului este în creștere. Dacă în anul 2000 din acest motiv decedau 186,7 la 100 de mii de persoane, în 2017, cifra a crescut cu aproape o treime, fiind de 284,8 la 100 de mii de persoane.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!