Alexandru Esaulenco, propus la șefia SIS

Alexandru Esaulenco, propus la șefia SIS

Alexandru Esaulenco este propus pentru o perioadă de cinci ani la funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică. Din noiembrie 2011, Alexandru Esaulenco este director adjunct al SIS.

Membrii Comisiei au dat aviz pozitiv proiectului de hotărâre al Parlamentului privind numirea lui Alexandru Esaulenco în funcția de director al Serviciului Informații și Securitate (SIS).

Întrebat dacă au fost comise abateri sau ilegalități de SIS, Alexandru Esaulenco a răspuns: „Întrebarea este complexă, deoarece am fost director adjunct. Opinia personală este că au fost anumite acțiuni care vor fi investigate și raportate beneficiarilor de informații”.

Publicitate

Dar în ce măsură SIS controlează situația privind activitatea structurilor ilegale din Tiraspol?, a mai fost întrebat Esaulenco de membrii Comisiei. „Ținând cont de faptul că pe teritoriul Republicii Moldova se află ilegal trupe militare străine, SIS are ca prioritate de bază explorarea tuturor exponenților care atentează la securitatea națională. (...) SIS are un complet de servicii operaționale menite să controleze și să anihileze riscurile care parvin din zona secesionistă”, a menționat angajatul SIS.

Alexandru Esaulenco a fost numit director adjunct al SIS pe 29 noiembrie 2011. Anterior, acesta a deținut funcția de șef al Direcției contra-informații militare a SIS.

Esaulenco a activat mai întâi în calitate de ofițer de investigație, iar în 2017 ajunge șef adjunct al Direcției generale contraspionaj. În perioada 2017 - 2018, a fost detașat în funcția de consilier al rectorului ULIM pe probleme de cooperare internațională și cercetări științifice. Studiile și le-a făcut la ULIM, la Facultatea de drept, specialitatea drept penal, informează Radio Chișinău.

Candidatura lui Alexandru Esaulenco la funcția de șef al SIS va fi propusă spre examinare și aprobare plenului Parlamentului.

După ce ex-directorul SIS, Vasile Botnari și-a dat demisia, șeful companiei Starnet, Alexandru Machedon se oferea să preia conducerea. Machedon a declarat pentru Newsmaker că a avut o discuție la tema dată cu reprezentanții ACUM, însă deocamdată această posibilitate nu s-a discutat cu administrația președintelui, anunță Agora.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal