„Ați depus jurământul în fața poporului, nu în fața unei majorități parlamentare. Nu veniți să faceți politică, ci să apărați securitatea țării. Felicitări”, a spus președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Înainte de numire, deputații i-au adresat lui Esaulenco un șir de întrebări. Democratul Igor Vremea l-a întrebat pe șeful SIS dacă a observat elementele unui război hibrid în R. Moldova.

„Evident că elementele unui război hibrid se cristalizează pe teritoriul RM, dar avem pârghii să prevenim. Serviciul permanent monitorizează fluxul de persoane, verificăm riscurile de securitate națională”, a precizat noul director SIS.

Totodată, deputatul Lilian Carp s-a interesat care a fost rolul lui Esaulenco în procedura de expulzare a profesorilor turci.

„În acea perioada am fost în funcție într-o altă subdiviziune operativă. Am demarat o anchetă și veți fi informat în termeni rezonabili”, a punctat noul șef SIS.

El a mai adăugat că sub șefia sa, SIS nu va admite interceptări ilegale sau care nu vor avea la bază acordul procurorului. „Dar și cele care au fost în trecut au fost făcute cu acordul procurorilor”, a punctat el.

Într-un final, Esaulenco a fost întrebat dacă nu a fost numit pe criterii politice în funcția de șef-adjunct al SIS în 2011. „Nici atunci, nici acum nu am fost ales pe criteriu politic. Dacă vor fi identificare interferențe între mine și PD, sunt gata să-mi depun demisia”, a spus noul șef SIS.

Din noiembrie 2011, Alexandru Esaulenco este director adjunct al SIS.

Alexandru Esaulenco a fost numit director adjunct al SIS pe 29 noiembrie 2011. Anterior, acesta a deținut funcția de șef al Direcției contra-informații militare a SIS.

Esaulenco a activat mai întâi în calitate de ofițer de investigație, iar în 2017 ajunge șef adjunct al Direcției generale contraspionaj. În perioada 2017  - 2018, a fost detașat în funcția de consilier al rectorului ULIM pe probleme de cooperare internațională și cercetări științifice. Studiile și le-a făcut la ULIM, la Facultatea de drept, specialitatea drept penal, informează Radio Chișinău

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!