„Fracțiunea PD nu subestimează SIS. Este un organ consultativ care trebuie să ajute persoanele sus-puse în luarea unor decizii. Dubios este acest Consiliu de Securitate în etapa actuală. Am auzit că a fost boicotat și s-a refuzat să i se furnizeze informații. Vreau să infirm acest lucru. Verificând ultimele informații pe care le-am semnat, o să vedeți că am semnat toate solicitările venite de la Artur Gumeniuc. Până când am înțeles că acest consiliu a fost politizat. Militărește am să vă aduc exemplele: vă aduceți aminte cazul când au fost expulzați cinci membri ai ambasadei Federației Ruse? Imediat a fost organziat Consiliul Suprem de Securitate. În loc să fie examinate cauzele și pricinele, pericolele și riscurile, s-a insistat asupra faptului cum a fost documentat, care au fost motivele, mecanismele, instrumentele, persoanele sub acoperire. Refuzul SIS de a prezenta astfel de informații a generat supărări”, a declarat Jizdan.

Totodată, democratul a ținut să sublinieze că tribuna Parlamentului s-a transformat într-o scenă a învinuirilor aduse Partidului Democrat:

„Încetișor această tribună s-a transformat într-un loc de unde se citesc învinuiri deputaților PD sau oamenilor care fac parte din acest partid. Este așa o vorbă: dacă crezi că omul este dușmanul tău, el așa și va fi. Noi nu suntem dușmanii dvs și nici ai poporului. Până la urmă și eu vă rog să tratați evenimentele cu mai mult calm și cu mai multă responsabilitate”

 Alexandru Esaulenco a fost votat astăzi, prin votul a 59 deputați, în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate. Proaspătul șef SIS a răspuns și la o serie de întrebări din partea deputaților, inclusiv cu privire la un posibil partizanat politic și expulzarea profesorilor turci. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!