Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat că a fost dezamăgit de decizia de a primi Rusia înapoi iar şeful delegaţiei Kievului a declarat că Ucraina îşi va suspenda activitatea.

„Sunt dezamăgit de decizia APCE de a confirma drepturile delegaţiei Rusiei, fără restricţii”, a declarat Zelenski. El a adăugat că a discutat săptămâna trecută despre această problemă cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Angela Merkel.

„Am încercat să îi conving pe Macron şi Merkel că întoarcerea delegaţiei ruse la APCE va fi posibilă doar după ce Rusia va îndeplini cererile Adunării. Este păcat că partenerii noştri europeni nu ne ascultă”, a scris preşedintele ucrainean într-o postare pe Facebook.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a declarat că Ucraina recheamă ambasadorul de la APCE, pentru consultări. „Consiliul Europei a pierdut încrederea noastră, va fi foarte greu să o restabilească. Dintr-un lider al eforturilor apărării drepturilor omului, CE a devenit un simplu manager, și acela unul mediocru”, a scris Klimkin.

După nouă ore de dezbateri agitate şi adoptarea mai multor amendamente, 118 parlamentari din ţări membre ale Consiliului Europei (CoE) au adoptat posibilitatea ca Rusia să facă din nou parte din APCE. 62 de parlamentari au votat împotriva textului, iar zece s-au abţinut. 

Printre cei care au votat în favoarea acestei decizii au fost deputații Vlad Batrîncea (PSRM) și Andrei Năstase (PPDA). Spre deosebire, deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotriva acestei decizii.
Citește și: „Eu personal n-aș fi votat”. Decizia lui Năstase la APCE, pusă la îndoială și de colegii de bloc (VIDEO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!