„Modul în care Curtea Constituțională a acționat în 7-9 iunie, într-un tandem evident cu deputații PDM, fapt constatat și de Comisia de la Veneția, demonstrează afilierea politică evidentă și lipsa de imparțialitate a judecătorilor Curții Constituționale, fapt care afectează grav imparțialitatea întregii instituții. În acest context, apelăm la acei patru judecători constituționali care încă au mandate constituționale - Raisa Apolschi, Veaceslav Zaporojan, Artur Reșetnicov și Corneliu Gurin – să-și prezinte imediat demisia”, cer reprezentanții ONG-urilor.

În lipsa demisiilor judecătorilor Curții Constituționale, Organizațiile solicită Parlamentului instituirea de urgență a unei Comisii în vederea identificării unei soluții de demitere din funcție a actualilor judecători constituționali. 

„Solicităm Parlamentului instituirea de urgență a unei Comisii, formate din reprezentanți ai partidelor politice, experți notorii locali și internaționali, în vederea identificării unei soluții de demitere din funcție a actualilor judecători, cercetarea acțiunilor lor prin prisma existenței sau inexistenței în acțiunile lor a componenței de infracțiune și numirea în mod transparent și bazat pe merite a unor noi judecători constituționali”, solicită reprezentanții societății civile. 

AGORA amintește că Președintele Curții Constituționale, fost magistrat la CSJ, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia atât din funcția de judecător, cât și din cea de președinte al Înaltei Curți la 20 iunie curent.


Semnatarii apelului:

1.       Amnesty International Moldova

2.       Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”,

3.       Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER),

4.       Asociația pentru Politică Externă (APE),

5.       Asociația Presei Independente (API),

6.       Centrul „Acces-info”

7.       Centrul „Contact”,

8.       Centrul de Investigații Jurnalistice

9.       Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)

10.   Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

11.   Comunitatea Watchdog.MD

12.   CPR Moldova

13.   Expert-Grup

14.   Fundația Est-Europeană

15.   Ambasada Drepturilor Omului,

16.   Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”,

17.   Institutul de Politici Publice (IPP),

18.   Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

19.   Promo-LEX

20.   Transparency International Moldova

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!