Se atacă reciproc. O asociație cere demisia șefei AGEPI. Lilia Bolocan: „Aici e vorba de businessul lor”

Se atacă reciproc. O asociație cere demisia șefei AGEPI. Lilia Bolocan: „Aici e vorba de businessul lor”

Asociația obștească „COPYRIGHT”, o organizație de gestiune colectivă a drepturilor de autor, a cerut demisia directorului general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a RM (AGEPI), Lilia Bolocan. Mai exact, asociația a acuzat că este persecutată. De partea cealaltă, șefa de la AGEPI a respins acuzațiile, menționând că este victima unor atacuri care au interese de business.

De ce este acuzată Lilia Bolocan?

La 25 iunie, mai mulți autori și interpreți care fac parte din asociația „COPYRIGHT” au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că cer Guvernului demisia directorului AGEPI pentru „acțiunile ilegale și sistematice” ale acestuia.

„În 2017, fiind „deranjată” de faptul că „COPYRIGHT” a acționat în instanța de judecată una din companiile mari de telecomunicații din RM, care refuza să exercite obligația legală de a achita remunerația pentru operele și creațiile titularilor de drepturi, Lilia Bolocan a cerut expres asociației să renunțe la cererea de chemare în judecată, în caz contrar, amenințând că va retrage dreptul „COPYRIGHT” de acumulare a remunerației și va abroga decizia de avizare a asociației în calitate de organizație de gestiune colectivă”, se arată în declarația asociației.

Organizația a spus că, la scurt timp, a rămas fără autorizația de a colecta remunerația compensatorie, care se referă la cei care produc sau importă orice echipament şi suporturi materiale care pot fi utilizate pentru efectuarea unor reproduceri a operelor publicate legal.

„În anul 2018 și 2019, Lilia Bolocan a tergiversat ilegal procedura desemnării unei organizații de gestiune colectivă împuternicită de gestiunea drepturilor titularilor care nu au calitatea de membru al vreunei organizații de gestiune colectivă şi nici nu i-au încredințat, în vreun alt mod, drepturile de gestiune. Menționăm că, pe acest caz, Centrul Naţional Anticorupție a inițiat procedura de urmărire penală pentru faptul săvârșirii infracțiunii penale de abuz de putere. În același timp, la solicitarea depusă recent cu privire la stadiul procedurii penale, „COPYRIGHT” nu a primit un răspuns oficial, ceea ce ne face să presupunem cel puțin încercarea de a ascunde această informație”, a mai menționat asociația.

https://rlive.md/embed/96225.html

„A încercat promovarea unui proiect de lege anticonstituțional, esența căruia lezează drepturile autorilor și interpreților; a favorizat unele companii comerciale în detrimentul drepturilor titularilor de drepturi de autor și conexe; a cauzat, prin acțiunile sale derizorii, prejudicii materiale titularilor și comunității autorilor și interpreților naționali, europeni și internaționali, prin încălcarea obligațiilor de serviciu prevăzute de lege”, sunt doar câteva dintre acuzațiile aduse Liliei Bolocan.

Reacția directorului AGEPI

După această conferință plină de acuzații, în seara zilei de 25 iunie, șefa de la AGEPI a organizat propriul briefing de presă la care a citit o declarație, ca reacție la cele spuse.

„Administrând o organizație de gestiune colectivă (OGC) a drepturilor de autor, managerii acesteia încasează cel puțin 3% (din venit) de la toți importatorii de dispozitive (adică laptopuri, telefoane, CD-uri, USB, flashuri etc.), dar și peste 5% de la alte categorii de utilizatori (cabliștii, providerii etc.). Sumele colectate de la acești reprezentanți ai mediului de afaceri sunt de ordinul milioanelor, însă câți bani ajung la deținătorii reali ai drepturilor de autor nu întotdeauna cunoaștem. Încercările mele de a afla astfel de detalii s-au lovit de refuzul asociației „COPYRIGHT” și de invocarea confidențialității informației. Nu mă interesează câți bani fac ei - intenția mea este să nu aibă de păgubit deținătorii reali de drepturi de autor, adică autorii propriu-ziși”, a declarat Lilia Bolocan.

Aceasta a mai menționat că rapoartele anuale de control efectuate de AGEPI arată că OGC-urile își opresc cea mai mare parte din banii care, de fapt, sunt ai autorilor. „Astfel, în anul 2016, „COPYRIGHT” a reținut 57% din banii colectați pentru autori, în 2017 a reținut patru milioane de lei și în 2018, la fel, aproape patru milioane de lei pentru așa-numitele cheltuieli administrative. Alte patru milioane au fost transferate către casele de discuri și editurile muzicale, și oricât de mult insistăm să vedem traseul banului colectat din buzunarul utilizatorului (reprezentanții mediului de afaceri) spre buzunarul autorului, ne ciocnim de refuzul asociației de a oferi toată informația solicitată legal”, a declarat directorul AGEPI.

https://rlive.md/embed/96259.html

Prin urmare, Lilia Bolocan a spus că a venit cu un șir de modificări legislative prin care ar avea de câștigat autorul. „Desigur, OGC-ul care acum mă atacă ar fi pierdut bani buni. Dar pe mine nu acești intermediari și profiturile lor mă interesează, ci asigurarea intereselor reale a tuturor autorilor”, a adăugat ea.

„Vreau să se înțeleagă foarte clar - acești oameni nu sunt preocupați de drepturile de autor, ci de interesele lor de business. Pentru a-și atinge scopurile, au început să lanseze în spațiul public informații calomnioase despre nu știu ce înțelegeri ale mele cu un agent economic sau despre nu știu ce presiuni exercitate asupra lor. Toate astea sunt minciuni si trebuie tratate ca atare. Vreau să se înțeleagă de ce atacurile asupra mea și asupra AGEPI s-au întețit anume în ultima perioadă - are legătură directă cu situația politică. Acești oameni speră să folosească noua guvernare în propriile scopuri, deoarece gândesc că odată cu schimbarea mea, va dispărea și ultima piedică în calea intereselor lor înguste de business”, a conchis Lilia Bolocan.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.