PL cere demisia lui Năstase de la APCE și de la Guvern: „A provocat un grav prejudiciu de imagine RM”

PL cere demisia lui Năstase de la APCE și de la Guvern: „A provocat un grav prejudiciu de imagine RM”

Partidul Liberal a cerut demisia lui Andrei Năstase din funcția de președinte al delegației Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Asta după ce a votat în favoarea revenirii Rusiei în această instanță. PL a solicitat și demisia din postura de ministru de Interne și de vicepremier. 

„PL condamnă votul acordat în favoarea Federației Ruse de președintele delegației Parlamentului RM la APCE, Andrei Năstase, împreună cu Vlad Batrîncea, cel care a rupt harta României Mari în Parlament. Năstase si Batrîncea au votat pentru Rusia, în timp ce delegațiile Ucrainei și Georgiei, unde astăzi se luptă la propriu pentru independența celor două state, au părăsit sala în semn de protest. Mai mult decât atât, decizia Ucrainei de a-şi suspenda participarea la lucrările APCE și cea de rechemare a ambasadorului Ucrainei la Consiliul Europei denotă atitudinea tranșantă a Ucrainei”, se arată într-un comunicat emis de PL.

Pe lângă demisia lui Năstase din funcția de președinte al delegației R.Moldova la APCE și din postura de la Guvern, liberalii au solicitat excluderea socialistului Vlad Batrîncea din delegație.

Publicitate

„Ceea au făcut Năstase cu Batrîncea este lipsit de orice raționament logic, a provocat un grav prejudiciu de imagine RM atât pe plan regional, internațional, dar și național, și se încadrează la trădarea intereselor RM, în condițiile în care Rusia are armata de ocupație pe teritoriul RM, întreține și susține regimul separatist de la Tiraspol, subminează RM, inclusiv prin finanțarea ilegală a lui Dodon și a PSRM”, a mai menționat Partidul Liberal.

Andrei Năstase nu a venit, deocamdată, cu o reacție la solicitarea liberalilor. El a comentat însă votul său de la APCE. A spus că „nu a ales să voteze pentru sau împotriva unei țări”. „Am ales că votez pentru ca această instituție să poată exercita o influență pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv a Federației Ruse, în subiecte legate de drepturile omului, democrație și statul de drept. Acest vot nu anulează nici într-un fel rezoluțiile și pozițiile tuturor statelor lumii asupra unor subiecte sensibile cum ar fi anexarea Crimeei”, a declarat el.

Amintim că APCE a votat, în noaptea de luni spre marţi, un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanță, după cinci ani de criză. Printre cei care au votat în favoarea acestei decizii au fost deputații Vlad Batrîncea (PSRM) și Andrei Năstase (PPDA). Spre deosebire, deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotriva acestei decizii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal