Controlul de securitate de la aeroport urma să treacă în mâinile unui agent privat. Proiectul, trimis la reexaminare în Parlament

Controlul de securitate de la aeroport urma să treacă în mâinile unui agent privat. Proiectul, trimis la reexaminare în Parlament

Controlul de securitate din aeroport și din porturile navale urma să ajungă în gestiunea agenților economici privați. O asemenea prevedere a fost inclusă în proiectul legii privind securitatea aeronautică, votat în două lecturi în fosta legislatură parlamentară. Șeful statului, care urma să promulge documentul, l-a trimis însă la reexaminare Parlamentului, urmând să fie organizate dezbateri suplimentare.

„Considerăm inadmisibilă transmiterea agenților privați asigurarea controlului la trecerea frontierei în aeroporturi sau în porturi navale. Securitatea statului este elementul de bază și urmează a fi realizat de autoritățile statului. Unul dintre elemente este combaterea contrabandei. Am făcut referire la mai multe articole din această lege care disponibilizează agenții economici să se implice în aceste activități. La moment, controlul se face de comun de către Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal”, a declarat consilierul juridic al președintelui, Maxim Lebedinschi, în cadrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Deputatul independent Viorel Melnic, membru al comisiei sesizate în fond, a spus că „lucrurile stau altfel”. „De exemplu, avem la aeroport controlul pașapoartelor, realizat de Poliția de Frontieră, care nicidecum nu poate să treacă la privat. După asta urmează controlul vamal, realizat de Serviciul Vamal. La a treia etapă, urmează controlul securității aeronautice, unde lăsăm obiectele metalice ca să trecem scanerul. În proiect este propus anume elementul acesta de control, cel din a treia etapă, prin care persoana nu poate să treacă obiecte metalice sau alte chestiuni care reprezintă un pericol la bord”, a explicat el.

Publicitate

„Adică stă Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal, care vă urează o zi bună, dar un agent economic decide care obiecte sunt interzise sau nu? Acolo trebuie să stea toți să se convingă că totul este ok. Noi, tacit, admitem potențiala contrabandă. Acest control trebuie făcut de organele statului”, a insistat Maxim Lebedinschi.

Într-un final, președintele comisiei, Chiril Moțpan, a propus organizarea unor audieri și dezbateri suplimentare pe marginea acestui subiect. Propunerea a fost votată unanim, inclusiv de fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan.

Proiectul legii privind securitatea aeronautică a fost înregistrat în Parlament în iunie 2018, fiind elaborat de Guvern. Deși Maxim Lebedinschi a refuzat să spună cine sunt autorii acestor modificări care permit implicarea agenților economici în efectuarea controlului, pe site-ul Parlamentului sunt făcute publice doar două amendamente, ambele semnate de șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal