„Am examinat tranzacția de vânzare a activelor Union Fenosa pentru un nou proprietar. Am examinat contractele de livrare a energiei electrice din afara țării, inclusiv din Transnistria pentru asigurarea consumatorilor din Republica Moldova. Ne interesează prețurile la care primește Moldova energie de la Cuciurgan”, a declarat Dodon.

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței ține de formarea tarifelor la energia electrică și la gaz.

„Anul trecut conducerea politică s-a implicat în ceea ce ține de stabilirea tarifelor. Pur electoral a mers cu unele indicații. De ce ANRE a redus tarifele înainte de alegeri trebuie să ne clarificăm”,  a adăugat șeful statului.

Pe agenda de discuții s-a mai regăsit și legalitatea procesului de construire a Arenei Chișinău:

„Vrem să avem obiecte sportive de calitate, să fim gazda evenimentelor sportive internaționale, dar haideți să ne clarificăm ce se întâmplă acolo. Statul a dat zeci de hectare din proprietatea sa”.

Un alt subiect abordat la ședința Consiliului Suprem de Securitate ține de programul de dobândire a cetățeniei prin investiții, dar și la presupusele scheme de reexporturi de mărfuri.

„Am solicitat de la Ministerul Agriculturii detalii referitor la posibilele scheme de reexport al mărfurilor prin acordarea certificatului de origine moldovenească pentru produsele care vin din alte țări. De exemplu s-au importat patru mii de tone de mere, când noi avem destule mere. Eu vreau să mă clarific dacă nu sunt niște băieți deștepți cum erau la ANSA și Ministerul Agriculturii până acum pentru a oferi certificate. Dacă vor fi așa reexporturi, riscăm să stricăm relațiile cu piețele pe care le-am deschis”, a declarat Dodon.

Următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate va avea lor peste zece zile.

  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!