Întrebat dacă foștii judecători ai Curții Constituționale trebuie pedepsiți, acesta a evitat să răspundă direct. Însă, a ținut să explice cum ar putea fi trași la răspundere, potrivit legislației. 

„Acești judecători au încălcat grosolan legea și pentru asta trebuie trași la răspundere. Nu au mai fost așa cazuri,  Comisia de la Veneția să se expună atât de expres și  față de acest organ de stat”, a declarat dumitru Pulbere.

„Ceea ce ține de răspunderea judecătorilor care și-au dat demisia este o situație mai specifică. Pentru a fi trași la răspundere judecători constituționali trebuie să existe o decizie a CC. Judecătorii constituționali trebuie să decidă acest lucru. Cel puțin asta este prevăzut în  Codul jurisdicției constituționale și în legea cu privire la CC”, a specificat Pulbere.

În contextul în care toți judecătorii constituționali și-au dat demisia, Pulbere are o altă ipoteză.

„În cazul nostru, eu consider că se va crea o comisie specială în Parlament, care va studia această problemă de la început, pentru că totul s-a început acum pe 7-9 iunie, ci acum câțiva ani. Trebuie să studieze totul de când s-a schimbat jurisdicția Curții”, a conchis fostul președinte al CC.

AGORA amintește că magistrații Curții Constituționale și-au anunțat demisia, in corpore, astăzi, 26 iunie. Anunțul a fost dat pe site-ul Curții Constituționale, la câteva zile de la decizia de a demisiona a președintelui CC, Mihai Poalelungi.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!