NATO a aprobat, miercuri, o serie de măsuri politice şi militare. Este un răspuns pentru ameninţarea noilor rachete SSC8 desfăşurate de Rusia cu încălcarea unui tratat semnat în 1987. Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
„Ţările NATO îşi vor întări apărarea antirachetă (...) dar nu intenţionează să desfăşoare noi rachete în Europa”, a explicat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor Apărării din Alianţă. „Reacţia noastră va fi defensivă, măsurată şi coordonată”, a precizat el.
O gamă de măsuri politice şi militare a fost aprobată, dar Stoltenberg nu a furnizat amănunte, de teamă să nu afecteze eforturile diplomatice angajate. „Aceste măsuri vor fi aplicate numai dacă Rusia refuză să revină la conformitate de o manieră clară şi verificabilă”, a mai spus el.
NATO cere ca Rusia să-şi distrugă noul sistem de rachete înainte de 2 august. Aceste dispozitive sunt capabile să transporte focoase nucleare şi să lovească rapid oraşele europene, încălcând tratatul privind armele nucleare de rază intermediară (INF), încheiat în 1987 de Moscova şi Washington.
Acordul bilateral a permis eliminarea rachetelor balistice şi de croazieră SS20 ruse şi Pershing americane desfăşurate în Europa.
„Noi ne-am demonstrat răbdarea, dar Rusia continuă să desfăşoare aceste arme. Este foarte grav”, a avertizat Stoltenberg. „Aceste rachete sunt dificil de detectat”, a subliniat el.
SUA şi-au anunţat decizia de a se retrage din tratat dacă Rusia refuză să-l respecte. „Sfârşitul tratatului FNI va fi efectiv pe 2 august. Rusia are o alegere simplă: fie se conformează şi renunţă la sistemul său de rachete, fie se adânceşte în comportamentul său agresiv şi iresponsabil”, a avertizat Jens Stoltenberg.
Un consiliu NATO-Rusia a fost convocat „săptămâna viitoare” la sediul NATO, a anunţat el. Acest consiliu este organismul de consultare creat în 2002 între cele două blocuri. Reuniunile sale se desfăşoară la nivel de ambasadori.
Vezi și aceste știri

Cu o economie afectată tot mai mult de sancțiuni, Putin recunoaște direct că spionajul industrial este noua sa prioritate

Ar urma să rămână 11 universități publice: Ministrul Educației și Cercetării, despre intenția de reorganizare a universităților (VIDEO)

ANI, la raport în fața deputaților. În 2021, au fost remise către judecători 16 cereri de dispunere a confiscării averii
Advertoriale

Cicliștii participanți la #HospiceBikeTour2022 au ajuns acasă!

Start primului sejur din acest an al Taberei de vară „OK”. Ediție dedicată în exclusivitate copiilor angajaților OTP Bank
