„Ultimele evenimente ne-au arătat că este crucial ca judecătorii Curții Constituționale să stea la paza Constituției și să asigure că Republica Moldova rămâne un stat democratic, indiferent de actorii politici aflați la putere. În acest sens, Guvernul va lansa, în foarte scurt timp, concursul pentru cele două funcții vacante de judecători ai Curții Constituționale”, a anunțat Sandu.

Premierul a subliniat că „pentru obiectivitatea concursului”, comisia va fi „cât mai reprezentativă pentru a exclude caracterul partizan în procesul de selecție”.

„Regulile concursului și criteriile de evaluare a candidaților vor fi stabilite astfel încât anume competența, meritele profesionale și integritatea să fie elementele-cheie care vor sta la baza desemnării câștigătorilor. În Curtea Constituțională trebuie să ajungă oameni independenți atât față de sfera politică, cât și de grupurile de interese, iar unica lor subordonare trebuie să fie în raport cu prevederile Constituției Republicii Moldova”, a mai declarat Sandu.

"

"

De menționat că Înalta Curte se compune din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Potrivit legii cu privire la Curtea Constituțională, doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Citește și: Soluția lui Tănase: Curtea Constituțională are nevoie de doi judecători cu mandat internațional
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!