De ce se depreciază leul în raport cu euro. Care-i tendința pe viitor

De ce se depreciază leul în raport cu euro. Care-i tendința pe viitor

Expertul economic, Veaceslav Ioniță susține că deprecierea leului, care se înregistrează în ultima perioadă, este cauzată de factorii externi și de cererea sporită de valută. Chiar dacă marți, 25 iunie creșterea valutei euro față de leul moldovenesc a fost mai bruscă, Veaceslav Ioniță spune că aceasta este o tendință tipică de devalorizare a monedei naționale, iar situația este în limita normalului.

Potrivit expertului, de aproape două luni leul se depreciază față de euro și dolar, deoarece moneda națională este vulnerabilă la fluctuațiile care au loc pe piața valutară. Creșterea bruscă a valutei euro a sărit în ochi în zilele de luni și marți, deoarece deprecierea leului era egală cu devalorizarea pentru o săptămână, conform expertului economic. „Deprecierea leului ține de faptul că euro s-a apreciat brusc față de dolar. Această apreciere s-a reflectat și pe piața moldovenească. Efectul este mai mult condiționat de factorii externi, adică de evoluția pe piața internațională a cursului euro/dolar”, explică Veaceslav Ioniță.

Alt factor care duce la devalorizarea leului moldovenesc, precizează expertul, este cererea de valută care este mai mare decât oferta, iar Banca Națională a Moldovei (BNM) este nevoită să intre pe piață să vândă valută pentru a nu permite deprecierea. „Acum avem o tendință tipică de depreciere care are la bază mai mulți factori, printre care creșterea de valută în bănci. Multă lume, fiind îngrijorată de țara în care trăim, preferă să-și convertească depozitele în valută. Pentru a descuraja aceste depozite, BNM a majorat rezervele obligatorii în valută. BNM a acționat pentru a descuraja cererea în valută care duce la depreciere leului”, menționează expertul Veaceslav Ioniță.

Publicitate

Totodată, analistul economic crede că „situația este în limita normalului. M-aș bucura dacă BNM nu ar face intervenții bruște, dacă nu ar permite fluctuații rapide a monedei naționale, deoarece oamenii reacționează la aceste mișcări și se îngrijorează”.Veaceslav Ioniță susține că „leul nostru va avea o tendință lentă de depreciere, în limitele confortului psihologic al cetățenilor, cu mici vibrații, se va întări puțin apoi se va deprecia. Iar aceste schimbări vor fi până când în Moldova nu se vor relansa motoarele economice, vom face exporturi enorme ca să aducem valută în țară”.Referitor la o eventuală creștere a prețurilor, cauzată de deprecierea leului, cercetătorul economic de la Expert-Grup, Dumitru Pîntea spune că acestea sunt influențate de mai mulți factori, nu doar de creșterea principalelor valute. Potrivit cercetătorului economic, creșterea prețurilor la produsele alimentare, care afectează în primul rând populația vulnerabilă, depinde de condițiile meteorologice. Altă componentă este creșterea prețurilor la carburanți, subliniază Dumitru Pîntea care spune că dacă prețurile la petrol cresc pe piața externă atunci se vor majora și în Moldova.

Pe 25 iunie BNM a stabilit un curs de 20 de lei și 73 de bani, cu 15 bani mai mult decât cel stabilit pentru ziua de luni, 24 iunie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal