Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a declarat pentru Mold-street că nu poate oferi detalii referitor la nota informativă şi autorul ei.

„Eu nu pot să vă dau informații la subiect, pentru că nota a fost examinată în şedință închisă...Noi nu am menționat nici numele judecătorului, îmi pare rău că deja se fac referire la careva nume”, a precizat magistratul.

Totodată el a spus că, ulterior, toţi vor fi informaţi despre rezultatele anchetei.

Amintim că, pe 25 iunie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de nota informativă a unui judecător, sesizând Inspecția judiciară din cadrul CSM pentru verificarea informației expuse în document.

În consecință, Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, a fost înlăturat de la exercitarea funcției administrative în cadrul CSJ, până la rămânerea definitivă a hotărârii emise în baza informației prezentate de judecător, potrivit CSM.

Interimatul funcției de președinte al CSJ va fi asigurat de vicepreședintele Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, Tatiana Vieru.

Totodată Plenul CSM i-a înlăturat pe președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vicepreședinții Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan de la exercitarea funcției administrative în cadrul Judecătoriei Chișinău, până la rămânerea definitivă a hotărârii emise în baza informației prezentate de judecător.

De asemenea, a fost înlăturat de la exercitarea funcției de inspector-judecător principal al Inspecției judiciare, Nicolae Clima. Potrivit CSM, în locul celor înlăturaţi au fost desemnaţi:

  • judecătorul Stella Bleșceaga pentru exercitarea interimatului funcției de președinte al Judecătoriei Chișinău și vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
  • judecătorul Alexandru Sandu pentru exercitarea interimatului funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  • judecătorul Viorica Puica pentru exercitarea interimatului funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, până la completarea funcției în modul stabilit de lege.
  • judecătorul Viorica Dodon pentru execitarea interimatului funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.
  • judecătorul Nicolae Șova pentru execitarea interimatului funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Central.

CSM l-a desemnat pe inspectorul-judecător Ioana Chironeț pentru exercitarea interimatului funcției de inspector - judecător principal al Inspecției judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, începând cu 25 iunie 2019.

Mai mult, CSM a revocat judecătorul Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, din funcția de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor.

Potrivit bazei de date magistrat.md, pe 4 februarie 2015, Mihai Murguleț a fost numit pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Buiucani, municipiul Chișinău.

Conform Hotărârii nr. 83/5 din 12 Martie 2019, Mihai Murguleț a fost transferat de la sediul Rîșcani la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău.

Înainte de ajunge judecător, Murguleţ a activat în calitate de notar stagiar, iar pe 1 aprilie 2014 a absolvit cursurile de formare inițială a candidaților la funcția de judecător din cadrul Institutului Național al Justiției, obținînd media generală de 8,95.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!