Popescu, după votul de la APCE: În viitorul apropiat voi merge la Kiev

Popescu, după votul de la APCE: În viitorul apropiat voi merge la Kiev

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, va merge „în viitorul apropiat” la Kiev. Șeful diplomației moldovenești a spus că votul din  Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) „nu a afectat situația noastră”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, organizată cu prilejul vizitei la Chișinău a ministrului de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.  

„Avem un parteneriat foarte bun cu Ucraina. Avem o agendă bilaterală foarte încărcată și bogată. Există cooperarea pe reglementarea transnistreană, faptul că Ucraina este unul dintre susținătorii fermi ai integrității RM și noi suntem fermi susținători ai integrității teritoriale a Ucrainei, pe toate aceste dosare avem un dialog practic zilnic. În ultimele zile am discutat cu mai mulți reprezentanți ai instituțiilor din Ucraina, inclusiv cu echipa președintelui Zelenski. În viitorul apropiat voi merge la Kiev. Actualmente, căutăm o dată care ne convine atât nouă, cât și partenerilor noștri ucraineni. Ceea ce văd din conversațiile mele cu prietenii noștri de la Kiev, ceea ce s-a întâmplat la Strasbourg nu afectează situația noastră. Interesul nostru este să aprofundăm cooperarea bilaterală pe toate domeniile”, a declarat Nicu Popescu.

Oficialul a spus că mai multe comentarii la acest subiect vor fi făcute în cadrul unui briefing separat de presă. „Crimeea este parte a Ucrainei. Asta este poziția RM. Zonele de conflict din estul Ucrainei fac parte din Ucraina. Recunoaștem și insistăm pe faptul că Ucraina are aceleași frontiere pe care le-a avut acum șase ani, în același mod în care Ucraina a recunoscut mereu integritatea teritorială a RM”, a precizat șeful de la Externe.

Publicitate

Și oficialul lituanian a fost rugat să comenteze votul Republicii Moldova de la APCE. „Noi considerăm că fiecare țară are dreptul să-si facă propriile alegeri. Noi putem doar să venim cu o poziție prin care să susținem ca procesul să aibă loc pașnic. Știm că 20% din teritoriul Georgiei este ocupat de Rusia, știm despre anexarea Crimeei, dar asta este decizia și poziția țărilor în care se petrec aceste lucruri”, a menționat Linas Linkevicius.

Amintim că APCE a votat, în noaptea de luni spre marţi, un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanță, după cinci ani de criză. Printre cei care au votat în favoarea acestei decizii au fost deputații Vlad Bătrîncea (PSRM) și Andrei Năstase (PPDA). Deputatul PAS, Mihai Popșoi a votat însă împotriva acestei decizii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal