Șeful de la Economie a spus că, recent, a avut câteva întrevederi cu reprezentanții consorțiului de companii care gestionează programul, cu sediul la Londra, care s-au declarat deschiși pentru dialog, astfel încât procesul de obținere a cetățeniei să devină mai transparent.

„Cetățenia prin investiții există și în alte țări, dar acest proiect trebuie să fie corect, transparent, să respecte legislația cu privire la spălarea banilor. Doleanța mea a fost ca, atât timp cât problema este discutată în Parlament, să facem o pauză în acest program. Dacă să ne uităm la structura tranzacției, nu a fost mediatizată cum ar trebui să fie. A apărut un sentiment de obscuritate, că sunt niște zone off-shore implicate. Noi trebuie să verificăm cine sunt ultimii beneficiari ai companiilor implicate în acest proces. Sunt 10 operatori locali, funcția cărora este de a perfecta aceste acte pe care le primesc de la doritorii de a obține cetățenia. Trebuie să verificăm cine stă în spate, cum au fost selectați”, a spus Vadim Brînzan.

Oficialul a subliniat că, dacă statul va renunța la program, ar putea suporta cheltuieli de ordinul milioanelor de euro. „Există în contact o clauză prin care noi, statul RM, sau, mai exact, Ministerul Economiei, ca semnatar, vom fi nevoiți să plătim despăgubiri acestui consorțiu pentru cheltuielile pe care ei le-au acumulat la momentul rezilierii contractului. Sunt cheltuieli de deplasare, promovare etc. Încă nu am cifrele reale, e vorba de câteva milioane de euro”, a explicat el.

Vadim Brînzan a spus că până în prezent, doar două persoane au beneficiat de acest program. Este vorba de doi antreprenori – unul din India și altul din Australia. Alte 34 de cereri se află acum pe rol. „Aceste dosare urmează să aducă Republicii Moldova 4,6 milioane de euro. E o sumă considerabilă care nu costă nimic RM, în afară de riscul reputației. Majoritatea solicitanților sunt din Asia și chiar din SUA, dar și din Europa, doar că mai puțini”, a menționat ministrul, susținând că aceste dosare se vor examina în continuare.

Amintim că, pe data de 18 iunie 2019, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege prin care se dorește abrogarea legii cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!