Dacă programul cetățeniei contra investiției va fi anulat, statul va achita milioane de euro

Dacă programul cetățeniei contra investiției va fi anulat, statul va achita milioane de euro

Dacă Parlamentul va întrerupe programul dobândirii cetățeniei prin investiții, Republica Moldova va fi nevoită să plătească milioane de euro consorțiului de companii care gestionează proiectul. O asemenea clauză există în contractul semnat, anterior, de Ministerul Economiei. Asta a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, în cadrul unei conferințe de presă.

Șeful de la Economie a spus că, recent, a avut câteva întrevederi cu reprezentanții consorțiului de companii care gestionează programul, cu sediul la Londra, care s-au declarat deschiși pentru dialog, astfel încât procesul de obținere a cetățeniei să devină mai transparent.

„Cetățenia prin investiții există și în alte țări, dar acest proiect trebuie să fie corect, transparent, să respecte legislația cu privire la spălarea banilor. Doleanța mea a fost ca, atât timp cât problema este discutată în Parlament, să facem o pauză în acest program. Dacă să ne uităm la structura tranzacției, nu a fost mediatizată cum ar trebui să fie. A apărut un sentiment de obscuritate, că sunt niște zone off-shore implicate. Noi trebuie să verificăm cine sunt ultimii beneficiari ai companiilor implicate în acest proces. Sunt 10 operatori locali, funcția cărora este de a perfecta aceste acte pe care le primesc de la doritorii de a obține cetățenia. Trebuie să verificăm cine stă în spate, cum au fost selectați”, a spus Vadim Brînzan.

Publicitate

Oficialul a subliniat că, dacă statul va renunța la program, ar putea suporta cheltuieli de ordinul milioanelor de euro. „Există în contact o clauză prin care noi, statul RM, sau, mai exact, Ministerul Economiei, ca semnatar, vom fi nevoiți să plătim despăgubiri acestui consorțiu pentru cheltuielile pe care ei le-au acumulat la momentul rezilierii contractului. Sunt cheltuieli de deplasare, promovare etc. Încă nu am cifrele reale, e vorba de câteva milioane de euro”, a explicat el.

Vadim Brînzan a spus că până în prezent, doar două persoane au beneficiat de acest program. Este vorba de doi antreprenori – unul din India și altul din Australia. Alte 34 de cereri se află acum pe rol. „Aceste dosare urmează să aducă Republicii Moldova 4,6 milioane de euro. E o sumă considerabilă care nu costă nimic RM, în afară de riscul reputației. Majoritatea solicitanților sunt din Asia și chiar din SUA, dar și din Europa, doar că mai puțini”, a menționat ministrul, susținând că aceste dosare se vor examina în continuare.

Amintim că, pe data de 18 iunie 2019, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege prin care se dorește abrogarea legii cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal