„Mă bucur să fiu aici în funcția de președinte al Parlamentului R.Moldova, e prima vizită de acest fel din ultimii ani. Din cauza nechibzuinței și neștiinței de a construi poduri, relațiile Moldovei cu partenerii din Est și din Vest, au ajuns la un nivel critic. Dar acum sunt sigură că această pauză nemotivată în relația noastră va fi depășită. Criza politică în R. Moldova a fost depășită cu ajutorul partenerilor noștri: Rusia, UE și SUA care au fost mediatori între diversele forțe politice moldovenești. Important este că aceste puteri au găsit un numitor comun pentru a ajuta R. Moldova”, a spus Greceanîi de la tribună.

Lidera socialiștilor a punctat că „pentru prima dată în ultimii ani, Moldova poate face politică externă echilibrată”.

„Nu vrem să prietenim cu cineva contra altcuiva. Avem șansa să restabilim atât relațiile cu Rusia, cât și cu alți parteneri ai noștri care au suferit din cauza iresponsabilității unor politicieni moldoveni”, a declarat Zinaida Greceanîi. Deputata a mai declarat că speră că „în aceeași componență, alături de blocul ACUM, vom merge într-o zi și în Parlamentul European, unde vom putea vorbi despre experiența noastră”. Ea a dat asigurări că Parlamentul moldovenesc va susține orice inițiativă de ameliorare a relațiilor „cu orice stat al lumii, desigur având în vedere interesele R.Moldova”.

„Moldova e o țară minunată, cu un popor frumos și binevoitor. Noi îi chemăm pe toți în ospeție, nu vrem și nu vom dușmăni, vrem să fim liberi și independenți și niciodată nu uităm faptele bune ale prietenilor noștri. Vă mulțumesc pentru atenție și primire caldă”, a conchis Greceanîi.

Președintele Legislativului de la Chișinău efectuează o vizită de lucru în Federația Rusă în perioada 26 -27 iunie, la invitația președintelui Dumei de Stat. Din componența delegației fac parte vicepreședinții parlamentului Ion Ceban și Alexandru Slusari, precum și secretarul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Oazu Nantoi.

Vedeți întregul discurs mai jos:


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!