Rentabilitatea investiției, pământul și condițiile climaterice prielnice pentru creșterea lavandei sunt factorii care l-au determinat pe britanic să investească bani în domeniul agriculturii din Republica Moldova. Cel puțin asta spune Vitalie Bordeniuc care este vicedirectorul companiei agricole. „Nu am ales eu, a ales britanicul. I-a plăcut ideea, s-a documentat și a înțeles că e prielnică planta pentru țara noastră, deoarece pe timpul URSS erau mii de hectare de lavandă în Moldova. E rentabilă economic. A avut un plan de afaceri și piață de desfacere”, spune Vitalie Bordeniuc. 

Antreprenorul moldovean a decis să se implice în cultivarea lavandei bio întrucât îi place această cultură și are piață de desfacere. Bărbatul spune că exportă tot uleiul de lavandă în Germania și Marea Britanie. Vitalie Bordeniuc susține că dintr-o tonă de flori sunt extrase 13 kilograme de ulei de lavandă care este transportat în vrac, în butoaie de 200 de kilograme, pentru companiile de producere a cosmeticelor, precizează Vitalie Bordeniuc.


Potrivit lui Vitalie Bordeniuc, durata de viață a unui câmp de lavandă este de aproximativ opt ani, iar prima recoltă integrală se obține după primii trei ani. Recoltarea florilor de lavandă are loc timp de două săptămâni, la final de iunie - început de iulie. Vitalie Bordeniuc spune că lavanda nu este pretențioasă, planta este rezistentă la secetă și nu are nevoie de îngrijiri speciale.

Cele mai mari provocări ale fermierului moldovean sunt condițiile meteorologice și deficitul forței de muncă. „Anul trecut am avut 110 oameni la tăiat lavanda, dar aveam nevoie de 150 de angajați. Alte 70 de persoane care strâng florile”, ne mai spune Vitalie Bordeniuc.

Cultura de levănțică se întinde pe o suprafață de circa 190 de hectare. Agricultorul spune că acum investește în biodinamică și în reînnoirea câmpurilor de lavandă. „Biodinamica este o certificare bio mai sofisticată, următorul nivel după certificarea eco”, explică antreprenorul de la Rezina.

În perioada Uniunii Sovietice, lavanda era cultivată preponderent în Republica Moldova și în regiunea Crimeea din Ucraina, fiind cele mai mari țări exportatoare de ulei de levănțică. În prezent, cel mai mare concurent al Moldovei este Bulgaria care extrage circa 600 de tone de ulei pe an, aflăm de la agricultorul Vitalie Bordeniuc.


Traseul spre defileul Țipova trece pe lângă lanul de lavandă. Multe persoane obișnuiesc să facă popas în plantații pentru fotografii. Iar Vitalie Bordeniuc le permite celor veniți aici fotografierea gratuită, dar o singură rugăminte - să nu rupă florile. Sezonul de înflorire a lavandei este mijlocul lunii iunii și începutul lunii iulie.

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, investește în dezvoltarea turismului de experiență din Republica Moldova, începând cu anul 2012, pentru a consolida turismul menit să genereze prosperitate economică. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!