„Mi-am asumat acest risc pentru că știam că acasă mă așteaptă un Ghimpu, un Chirtoacă, un Leancă să mă linșeze. În acest vot dat de majoritatea deputaților din Europa, prin acest vot statele membre sunt și mai mult responsabilizate. Asta va face a orice derapaj al Rusiei să fie sancționat. Ce am putea face dacă ar fi în afară?”, a declarat Năstase. 

Ministrul de Interne a adăugat că  la 70 de ani de la momentul constituirii acestei instituții s-a decis modificarea regulamentului de funcționare:

„Decizia a fost promovată de cele mai influente state din Europa. Acest regulament responsabilizează și mai mult statele din Europa. Alături de deputații din aceste state, din Consiliul Europei, eu ca un om asumat, cu gândul la țara din care vin am votat. Alături de germani, de italieni, de spanioli. Pentru rezolvarea problemelor din regiune, din Europa la masa de dialog”.

 Năstase a mai spus că la baza deciziei sale au stat problemele cu care se pot confrunta la un moment dat oamenii simpli, inclusiv rușii.

„M-am gândit și la 150 de milioane de ruși care dacă li se face o nedreptate în țară, iar țara lor nu este membră a APCE, nu au unde să se adreseze. Sunt niște lucruri atât de simple, atât de evidente. Eu nu sunt un politician care procedează precum Candu, Plahotniuc”, a conchis oficialul.

APCE a votat, în noaptea de luni spre marţi, un text care face posibilă revenirea Rusiei în această instanță, după cinci ani de criză. Printre cei care au votat în favoarea acestei decizii au fost deputații Vlad Batrîncea (PSRM) și Andrei Năstase (PPDA). Spre deosebire, deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotriva acestei decizii.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!