Șase noi dezvăluiri ale fostului director MoldATSA: Procentul poliției pentru contrabanda de chihlimbar și lista persoanelor implicate

Șase noi dezvăluiri ale fostului director MoldATSA: Procentul poliției pentru contrabanda de chihlimbar și lista persoanelor implicate

Detalii, sume de bani și nume concrete, multe dintre care ar fi direct legate de persoane din Partidul Democrat. Un șir de noi mărturii despre schemele de contrabandă cu țigări, anabolizante și chihlimbar au fost făcute publice de fostul șef al MoldATSA, Sorin Stati, în studioul emisiunii „Politica” de la TV8. Agora a încercat să le rezume în câteva acuzații cheie în articolul de mai jos.

Stati a citit o notă informativă care ar fi primit-o la mai mulți colaboratori ai MAI, Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră, în care sunt listate mai multe nume ale unor persoane cheie care ar fi pus la punct schemele de contrabandă în R. Moldova. Iată câteva dintre acuzațiile sale:

Citește și: Fostul șef de la Moldatsa acuză mai mulți democrați de contrabandă cu țigări, piatră scumpă și anabolizante. Din studioul TV, Stati a fost escortat de poliție la MAI (VIDEO)

Publicitate

1. Stati: „Contrabanda era controlată de la sediul PD”

„Situația cu privire la contrabandă e mult mai gravă decât am spus data trecută. Ea era centralizat controlată de la sediul PD. Anumite persoane din PD aveau funcții de dirijare a diferitor scheme de contrabandă. Există probe și sunt gata să le prezint unui procuror independent care va demara o anchetă”, afirmă Stati.

2. Mărturii despre contrabanda cu mărfuri de larg consum

Stati a vorbit despre aducerea ilegală a mărfii de larg consum de la km. 7 din Odesa.

„Marfa se introduce prin segmentul transnistrean și ucrainean, dacă exista înțelegere cu Poliția de Frontieră. În absolut toate cazurile de contrabandă sunt la curent Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră. La Vamă, contrabanda se coordona cu șeful adjunct și șeful securității interne, Grigore Ionțov, numit personal în funcție de Vlad Plahotniuc. El se subordonează unei persoane din administrația PD, Iurie Cecan (n.r. a nu se confunda cu Iurie Ciocan, fost membru CEC). Responsabil de buna organizare a mărfii care intra în vamă era Gheorghe Cavcaliuc. Nemijlocit se ocupa de toate Maxim Ciubaciuc, finul lui Cavcaliuc, șeful secției contracarare contrabandă din cadrul INI”, afirmă Stati.

Fostul șef MoldATSA spune că cei care nu voiau să activeze sub paravan, ar fi fost persecutați cu dosare penale de la PC COCS.

3. Poliția de Frontieră și presupusul rol al lui Veaceslav Garștea

Stati a făcut o serie de mărturii despre Veaceslav Garștea, șeful-adjunct al Poliției de Frontieră. Vezi aici mai multe: Adjunctul Poliției de Frontieră demisionează. Sorin Stati l-a acuzat de implicare în scheme de contrabandă și numire în funcție contra unei sume de 100.000 de euro

„Garștea este rudă cu Victor Prodan, nașul de cununie a lui Anatol Stati. A fost numit în funcție contrar voinței lui Fredolin Lecari (n.r. - șeful Poliției de Frontieră), direct de către Constantin Botnari, la rugămintea lui Petru Jardan, pentru o „mulțumire simbolică” de 100.000 de euro. Numirea lui a fost susținută și de fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan. El și-a numit deodată oameni loiali în funcții, cum ar fi Mihail Slevinschi, fost angajat al SIS, șef al Poliției de Frontieră Aeroport. Acoperirea activității lui Mihail Slevinschi de la SIS era asigurată de Vasile Botnari, fostul șef la SIS. Slevinschi e în relații foarte apropiate cu fratele lui Vasile Botnari, Igor. Cei doi, înainte de demiterea Guvernului Filip, în clădirea Poliției de Frontieră de la Aeroport, în fiecare dimineață jucau tenis”, afirmă Stati.

4. Contrabanda cu țigări și droguri

În emisiune, Stati îl pomenește și pe șeful direcției regionale sud a Poliției de Frontieră, Ion Focșa, pe care-l numește „om de încredere a lui Garștea”.

„Era responsabil de contrabanda cu țigări prin punctele Giurgiulești și Oancea. El organizează contrabanda cu alcool etilic prin punctele de trecere ale frontierei cu Ucraina: Vulcănești, Reni, Cișmichioi și Basarabeasca. La ieșire, țigările sunt vândute de către reprezentații PDM – fabricile Orhei, Criuleni și Transnistria, unele țigări – la duty free. Cei mai angro contrabandiști de țigări și narcotice sunt frații Tătăroi, supravegheați de Constantin Botnari, prin intermediul lui Constantin Țuțu. Tătăroi sunt menționați de către transportatorii cărora le-au fost arse șapte autobuze pe ruta Chișinău-Praga, cărora li s-a propus să facă contrabandă cu anabolizante și ei au refuzat”, a citit Stati din nota informativă.

5. Cum ar fi început schema cu anabolizante și chihlimbar

Potrivit fostului șef MoldATSA, scoaterea prin contrabandă a anabolizantelor și chihlimbarului ar fi început în 2014, „când Garștea era șef al PF Aeroport”.

„Acolo s-a cunoscut bine cu Jardan. Chihlimbarul era importat prin Ucraina și trimis în China. Poliția a depistat întâmplător două loturi, marfa a fost scoasă și înregistrată. Ulterior, faptele s-au mușamalizat contra sumei de 15.000 de euro”, spune Stati.

6. Procentul poliției

Fostul oficial afirmă că ulterior, schema ar fi început să funcționeze fără cusur.

„Marfa pleca de trei ori pe săptămână, a câte 800 de kilograme de chihlimbar. Procentul poliției era cam 80.000-100.000 de euro lunar. Operațiunea era supravegheată de Marin Croitoru. Când abia se formase schema de chihlimbar, un vameș supărat atunci pe Cotorobai, fostul șef al Vămii de la Aeroport, a documentat schema și a făcut un raport și a numit persoanele, chiar și foto cu marfa și oamenii implicați. Raportul a fost prezentat șefului Vămii, Vitalie Vrabie, care nu a luat măsuri, ci l-a impus pe om să plece din funcție”, afirmă Sorin Stati. Vedeți mai multe detalii în video de mai jos:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPolitica.TV7%2Fvideos%2F1242552059237330%2F&show_text=0&width=560

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal