„Ultima întrevedere în formatul „5 + 2” a avut loc acum mai bine de un an la Roma și de atunci astfel de întruniri nu au mai avut loc. Sper foarte mult că o întîlnire a formatului nostru va avea loc în Slovacia, în septembrie, după care vom reveni treptat la o activitate normală, stabilă și ritmică, deoarece una sau două întîlniri pe an nu sînt suficiente", a declarat Gubarev.

Diplomantul a adăugat că în documentele organizatorice ale Conferinței Permanente privind problemele politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, întitulate formatul „5 + 2” se stipulează organizarea a cinci-șase reuniuni pe an, ceea ce este absolut corect.

Gubarev a subliniat că aceste întîlniri nu trebuie neapărat să se încheie cu semnarea unor documente importante, dar servesc, în primul rînd, la monitorizarea punerii în aplicare a deciziilor care au fost luate și aprobate în acest format.

"

"

„În al doilea rînd, raţiunea colectivă a formatului „5 + 2” de-a lungul anilor existenței sale s-a manifestat în repetate rînduri în modul cel mai pozitiv și a contribuit la identificarea unor modalități pentru evoluţia în problemele reglementării transnistrene”, a declarat Serghei Gubarev.

La ultima ședință în formatul „5 + 2”, din mai 2018, la Roma, părțile au fost de acord să soluționeze o serie de probleme de durată, inclusiv problema utilizării în comun a terenurilor de frontieră și funcționarea școlilor moldovenești pe malul stîng al Nistrului. De asemenea, Chișinăul a recunoscut diplomele de studii din Transnistria, a fost deschis un pod peste Nistru și a început procesul de legalizare a vehiculelor înregistrate în regiunea transnistreană. 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!