„Nu am fost făcută  nicio înțelegere între SUA și Plahotniuc. Nu am avut niciun acord că dacă ar fi plecat ar fi existat vreun program de protecție. Nu am avut așa o înțelegere”, a declarat ambasadorul SUA.

Diplomatul a precizat că discuția cu Vladimir Plahotniuc a durat ceva mai mult de 15 minute și s-a bazat în principal pe transmiterea puterii:

„Am avut o discuție mai lungă de 15 minute, probabil a fost jumătate de oră din cauza că acea conversație nu a fost primordială atunci când vorbim de tranziția democratică”, susține Dereck J. Hogan.

Ambasadorul SUA a precizat că discuția din acea zi de vineri a fost influențată și de posibilitatea unor proteste care ar fi putut avea la marșul organizat de ACUM și PSRM:

„Conversația din acea vineri nu a fost singura, am mai avut o discuție cu câteva zile mai înainte. Toate s-au axat pe cum poate fi găsită o soluție politică. Vineri am vorbit despre faptul că SUA va spune în public despre ceea ce crede. Duminică urma un protest major cu potențiale violențe. Am vrut să ne asigurăm că toți știu care este poziția noastră și care este nivelul nostru de pregătire de a lucra cu noul Guvern”.

Cât despre informația precum că Plahotniuc s-ar fi refugiat la Miami, ambasadorul dă asigurări că fostul lider democrat nu se va bucura de niciun fel de privilegiu peste ocean.

„Este în totalitate posibil să fie extrădat. Dacă Guvernul SUA va primi o asemenea solicitare, o va analiza. Dacă fondul cauzei va duce la concluzia că el va trebui extrădat, acest lucru se va întâmpla”, a spus diplomatul.

 În urma unei discuții purtate pe 8 iunie cu Ambasadorul SUA, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc ar fi decis să predea pașnic puterea. În seara aceleiași zile Plahotniuc a părăsit țara.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!