Lilia Ranogaeț este o antreprenoare din Chișinău care a știut să-și accepte eșecurile, a învățat din greșeli și a luat-o mereu de la capăt. Ambiția a făcut-o să fie un model pentru tinerii care cred că nu-și pot realiza visul. Asta după ce tatăl său i-a spus că nu este capabilă să gestioneze o afacere de familie. La #Roofoffline2019 „Punct. Și de la capăt”, directoarea Portavita, Lilia Ranogaeț, a povestit cum a reușit să facă față provocărilor și care îi sunt lecțiile învățate.
Avea 19 ani când Lilia Ranogaeț i-a propus tatălui său să-l ajute în administrarea unor magazine pe care acesta le deținea, insă tatăl ei a refuzat-o pe motiv că nu ar fi capabilă. „Asta m-a ambiționat, m-a făcut să arăt că eu pot”, își amintește directoarea fabricii de îmbrăcăminte Portavita, Lilia Ranogaeț.
Peste câțiva ani, antreprenoarea s-a angajat la o companie privată, unde lucra aproximativ 16 ore pe zi. „Nu m-a impus nimeni să fac asta. Eu voiam să cresc, să mă dezvolt. Doream să arăt că eu pot și sunt capabilă. Am știut să aduc valoare adăugată acestei companii, iar ei mi-au propus să-mi deschid firma mea”, își amintește femeia de afaceri.
Antreprenoarea afirmă că „aducând plus valoare și profit companiei - aduci profit ție, devii puternic și poți reuși multe în viață”.
În anul 1998, afacerea Liliei Ranogaeț a falimentat, iar aceasta a știut să pună punct și să înceapă de la început. Femeia de afaceri susține că a mers la o expoziție internațională, unde a reușit să semneze un contract cu un furnizor din SUA. Astfel a deschis 157 de puncte de vânzare în România pe care ulterior le-a vândut.
Pe parcursul anilor de experință a învățat că eșecurile fac parte din procesul de dezvoltare personală, iar onestitatea este un element cheie. „Este bine să te uiți în sus, dar trebuie să te uiți și în jos, să vezi la ce etapă ești, să-ți evaluezi cunoștințele și să-ți transformi minusurile în plusuri”, afirmă Lilia Ranogaeț.
În luna iulie 2017, a decis că trebuie să-și construiască un sediu pentru fabrica de confecții Portavita, întrucât plata pentru chirie îi depășea cu mult ăposibilitățile. Femeia spune că a reziliat contractul de arendă și a luat-o de la capăt. „Am găsit un teren, care era de fapt o râpă. (...) Orice proiect este realizabil, dar trebuie să te gândești bine la ceea ce faci. Ideea trebuie să fie una foarte calculată. Business planul sau măcar o schiță făcută pe hârtie este foarte importantă”, povestește Lilia Ranogaeț.
Directoarea precizează că totul se ține pe atitudine, demnitate și corectitudine: „Atunci când cazi, pui punct și începi de la capăt”.
Evenimentul #ROOFOFFLINE2019 „Punct. Și de la capăt” este organizat de Agora.
Partener general al evenimentului: Victoriabank;
Partener silver: DOR Wines; Partener gustos: Wine Gogh; Partener energizant: Dallmayr Coffee Moldova.
Următoarea ediție ROOFOFFLINE2019 va avea loc joi,18 iulie.
Vezi și aceste știri

Fetița care a decedat în parcul „Alunelul” a avut o traumă deschisă la craniu. Șeful de la sănătate din Chișinău oferă detalii despre intervenția medicilor

Președintele raionului Cahul, Marcel Cenușa și vicepreședinta Valentina Șevcenco, demiși din funcție
