Meșteri populari din întreaga republică s-au întrunit la Chișinău de Ziua Națională a Portului Popular

Meșteri populari din întreaga republică s-au întrunit la Chișinău de Ziua Națională a Portului Popular

Meșteri populari, artiști profesioniști și amatori din întreaga republică s-au întrunit duminică, 30 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, pentru a marca cea de-a IV-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, relatează Moldpres.

„Sper foarte mult ca acestea să devină o adevărată tradiție, nu doar prin expoziții și prezentare de costume, dar să aibă și un element educațional, pentru ca tinerii noștri să învețe mai multe despre ce înseamnă portul popular, care este semnificația lui istorică, culturală și socială. Adică, să avem grijă ca aceste valori să fie transmise. Important este ca toți oamenii de cultură, toți cei care se ocupă de acest domeniu, să se simtă sprijiniți prin programe adecvate, pe care noi, în calitate de reprezentanți ai autorităților publice, să le putem susține, dar pe care să le construim împreună, astfel încât fiecare să înțeleagă ce înseamnă portul popular și care este valoarea acestuia”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, la eveniment.

„Avem un muzeu cu tradiții frumoase, cu o vechime de 130 de ani, cu un patrimoniu extraordinar de valoros, în special în domeniul portului popular. Avem mii și mii de elemente de port popular și astăzi o parte dintre acestea au fost expuse. Sper că oamenii vor cunoaște și mai mult costumul nostru tradițional, simbolurile care sunt încifrate în aceste piese”, ade clarat directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol.

Publicitate

În fața publicului au fost prezentate costumele Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Casei Cristea, Complexului de Meșteșuguri „Artă Rustică”, precum și cele ale Baletului Național „Joc”, care a împlinit 74 de ani de la înființare. Tot aici au evoluat Orchestra Ansamblului „Joc”, formația etnofolclorică „Crenguță de iederă” de la Universitatea de Stat din Moldova, Ansamblul etnofolcloric ”Romanița” de la Colegiul de Medicină, Ansamblul etnofolcloric „Ciobănaș de la miori” din Edineț și alte colective artistice din întreaga țară.

Ziua Națională a Portului Popular a fost instituită printr-o hotărâre de parlament în noiembrie 2015. Prima ediție a sărbătorii a avut loc în 2016.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, având drept scop valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din țară, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal