AGORA, câștigătoare la Hackathon-ul media „Puterea a cincea”. Ce aplicație vor crea membrii redacției

AGORA, câștigătoare la Hackathon-ul media „Puterea a cincea”. Ce aplicație vor crea membrii redacției

Echipa „Hai să încercăm”, formată din trei membri ai echipei AGORA se numără printre câștigătoarele din acest an a Hackaton-ului media „Puterea a cincea”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Colegii noștri vor crea o aplicație care va descifra în text înregistrările audio și video în limba română.

Timp de trei zile de concurs, 11 echipe au avut misiunea de a elabora aplicaţii şi instrumente web multimedia inovatoare, care pot fi utilizate în proiectarea materialelor jurnalistice, iar juriul a desemnat patru echipe câștigătoare ale celei de-a cincea ediții a Hackathon-ului.

Ideea prezentată de echipa AGORA a obținut voturile juriului compus din experții media din Republica Moldova și Rusia și Kazakhstan.

Publicitate

Echipele câștigătoare sunt:

Hai să încercăm – o aplicație care va descifra în text înregistrările audio și video în limba română;

START – crearea unui instrument multimedia, care presupune îmbinarea între audio, sunet și video;

Locals – crearea unei platforme care să faciliteze interacțiunea dintre jurnaliști, cameramani, tehnicieni, IT specialiști pentru a crea împreună conținut multimedia;

LABS 42 – elaborarea unei aplicații care ar modera comentariile necenzurate și care incită la ură.

Echipele au fost premiate cu câte 4250$ fiecare. Proiectele premiate în cadrul hackathonului urmează să fie definitivate în următoarele luni, după care vor fi lansate oficial publicului larg.

La finalul Hackathon-ului, participanţii au prezentat produsele în versiune demo. Membrii juriului au menționat că toate ideile înscrise în concurs merită apreciere, însă doar patru echipe au putut fi premiate.

„Încurajez echipele care nu se numără printre câștigători să nu renunțe la ideile lor, pentru că există numeroase oportunități de finanțare. Dacă ideile voastre sunt bune, trebuie să luptați pentru ele”, a menționat Angela Vacaru, Specialistă Regională Management și Evaluare, Internews.

Mentorul din Rusia, Ivan Pecișev, a comunicat cu fiecare din echipele câștigătoare și spune cu certitudine că ideile acestora sunt, într-adevăr, valoroase.

„Sunt convins că aceste proiecte pot aduce plus-valoare activității jurnalistice. Am încercat să le oferim anumite sfaturi participanților pornind de la ceea ce au nevoie jurnaliștii. Cred că echipele câștigătoare au ținut cont cel mai mult de recomandările noastre”, a spus Ivan Pecișev.

Proiectele au fost jurizate de Gulim Amirkhanova, redactoră-șefă Три точки. Знай, что смотришь, manager regional Internews, Angela Vacaru, Specialistă Regională Management și Evaluare, Internews, Tatiana Ețco, jurnalistă Radio Europa Liberă, Dan Iftodi, specialist IT Nicu Cușchevici, editor la portalul de investigații jurnalistice RISE Moldova.

Amintim că jurnaliștii AGORA au fost premiați și anul trecut. Atunci echipele InstaNews Builders și Hype Mode Media au câștigat două premii în cadrul hackathonului „Puterea a cincea”, centrat pe educația media.

A cincea ediție a Hackathonului media „Puterea a cincea” a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și UK Aid și implementat de Internews în Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal