Ex-ministra Sănătății, Silvia Radu, ar fi aranjat o licitație de milioane de lei pentru campania „O nouă viaţă”

Ex-ministra Sănătății, Silvia Radu, ar fi aranjat o licitație de milioane de lei pentru campania „O nouă viaţă”

Cu două zile înainte de demisia Guvernului Filip a avut loc cea de-a două licitație pentru procurarea bunurilor de primă necesitate pentru nou-născuți în cadrul campaniei „O nouă viaţă”. Ex-ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a desemnat câștigătoare a licitației, de aproape 27 de milioane de lei, pe firma Rapid Link SRL, angajații căreia sunt în lista de sponsori ai Partidului Democrat. Contractarea companiei Rapid Link SRL s-ar fi făcut în pofida faptului că o altă firmă a propus o ofertă mai avantajoasă cu peste 1600 de lei pentru un set, scrie Anticorupție.

Licitația, anunțată în aprilie 2019, urma să se desfășoare într-un singur loc și prevedea procurarea a 19894 de seturi pentru nou-născuți, valoarea estimată de autoritatea contractantă fiind de 33 milioane 156 mii 666 de lei, fără TVA.

Un set al cărui preț estimativ urma să fie de 1666 de lei, includea aceleași obiecte ca și seturule livrate de compania Rapid Link pe parcursul primelor 5 luni ale anului 2019. Spre deosebire de licitația din decembrie 2018, caștigată de Rapid Link, de această dată au fost impuse condiții mai dure, care i-a defavorizat din start pe mai mulți potențiali ofertanți. Astfel, pentru a fi admis la licitație, agentul economic trebuia să aibă cifra medie de afaceri de minim 25 de milioane de lei pentru ultimii trei ani de activitate, să demonstreze că a finalizat în ultimii trei ani un contract ce a avut ca obiect livrarea unor bunuri similare cu cele ce fac obiectul contractului ce urmează a fi atribuit, iar valoarea acestui contract să fie egală cu cel puțin 50 % din valoarea viitorului contract.

Publicitate

Deci, condițiile enumerate mai sus au fost scrise special pentru compania Rapid Link. Aceasta, pentru că proiectul Guvernului „O nouă viață” a fost implemental la finele anului 2018 și începutul 2019 în cadru a două reprize în care unul din realizatori a fost Revista Odoraș și altul Rapid Link. Dintre aceste doua companii, doar Rapid Link are o cifră de afaceri mai mare decât 25 milioane de lei.

Deși părea că din cauza condițiilor dure la licitație va participa doar compania Rapid Link, în lista ofertanților se întregistrează și Societatea comercială Dita EstFarm. Licitația s-a desfășurat în trei runde pe data de 3 mai și a fost câștigată de Dita EstFarm, care a propus în final prețul de 26 milioane 668 mii 433 lei, cu 165,6 mii de lei mai puțin decât Rapid Link.

La data 13 mai, Rapid Link a contestat rezultatelele licitației și a solicitat de la Autoritatea Națională pentru Soluționarea Contestațiilor să descalifice ofertantul Dita EstFarm. La 29 mai, un complet prezidat de Anatol Zagorodnîi a admis contestația depusă de Rapid Link, a anulat rezultatul licitației și a obligat Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale să reevalueze ofertele.

La 12 iunie, cu două zile înainte de demisie, Silvia Radu a semnat o scrisoare prin care i-a informat pe cei doi participanți la licitația din 3 mai că ofertantul Dita EstFarm a fost descalificat, iar Rapid Link a fost desemnat câștigătorul licitației.Detalii citiți pe anticorupție.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal