„În Ucraina, cu ea sunt tratați doar deținuții”. Dosarul CNA și dezvăluirile secretarului general de stat al Sănătății despre insulina dubioasă „Strim”, impusă diabeticilor moldoveni

„În Ucraina, cu ea sunt tratați doar deținuții”. Dosarul CNA și dezvăluirile secretarului general de stat al Sănătății despre insulina dubioasă „Strim”, impusă diabeticilor moldoveni
Colaj: Agora.md

Insulina biosimilară (o copie a substanței active originale) „Strim”, pe care diabeticii din R. Moldova o primesc în baza rețetelor compensate de la începutul acestui an, fără a avea alte preparate ca alternativă, este un medicament dubios, cercetat insuficient și procurat printr-o licitație defectuoasă. O spune secretarul de stat al Sănătății, Boris Gîlca, după o lună de la articolul publicat de AGORA, în care pacienții cu diabet zaharat spuneau că le este frică să își administreze un preparat nesigur. Nimeni din precedenta administrație a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a răspuns întrebărilor AGORA despre „Strim” nici la momentul scrierii precedentului articol, nici în luna scursă de la publicarea lui. Însă la două săptămâni de la schimbarea puterii de la Chișinău, încep să apară primele mărturisiri.

Pe 29 mai, AGORA publică articolul „Problema amară a diabetului zaharat. Pacienții, obligați de stat să treacă la un tip de insulină insuficient testată, fără a li se oferi alternativă”. În textul de acum o lună, redacția noastră publica declarațiile pacienților cu diabet zaharat, care considerau că autoritățile atentează la sănătatea lor oferindu-le un preparat mai ieftin, dar netestat. 

Oamenii afirmau că sunt nevoiți să-și comande de peste hotare insulina cu care s-au obișnuit și învinuiau Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de trucarea licitației prin care s-a procurat insulina „Strim”. 

Cu o zi înainte de publicarea articolului, AGORA a expediat o solicitare la MSMPS în care a cerut explicații despre preparatul în cauză. (o găsiți atașată mai jos).


Până în ziua publicării articolului în cauză, MSPMS nu a răspuns acestei solicitări, în pofida faptului că Legea cu privire la accesul de informație prevede furnizarea informației „nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii”.

Schimbarea puterii

La puțin peste două săptămâni de la publicarea articolului, PDM a cedat guvernarea statului, iar la cârma MSMPS vine ministra Ala Nemerenco, înlocuind-o astfel pe Silvia Radu, numită în funcție de PDM în toamna anului trecut. 

Am abordat noua ministră pentru a afla răspunsuri la întrebările cu privire la insulină la care precedenta conducere nu ne-a răspuns. Așa am fost direcționați spre secretarul general de stat al Sănătății, Boris Gîlca.

Explicațiile secretarului de stat

Din capul locului, Gîlca ne-a declarat că „licitația pentru preparatele de insulină pentru bolnavii de diabet zaharat a fost un proiect foarte dubios”.

„Pot să v-o spun cu toată responsabilitatea: licitația a fost foarte defectuoasă, ca să nu-i spun și ei dubioasă.  În intenția „nobilă” de a asigura deplin toți bolnavii de diabet zaharat din R. Moldova s-a dorit să se procure de la o firmă ucraineană – „Farmak” – un preparat pe care-l cunoașteți deja - „Strim”.

„Pe acest preparat nu există studii, nu există dovezi, nu există cercetări, nu există impact, ceea ce contravenea din start ca acest preparat să fie admis spre licitație. Mai mult ca atât, aici a fost o conjunctură și mai multe persoane implicate cu interes”

Boris Gîlca, secretarul de stat al Sănătății

Gîlca a confirmat spusele uneia dintre fondatorii Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, o comunitate a bolnavilor cu diabet zaharat de tip 1, Veronica Volcov. Tânăra a declarat că „acest este un biosimilar despre care nu știm nimic”. „Ministerul spune că el este înregistrat la EMA (Agenția Europeană a Medicamentului), și ne dă link spre substanța activă înregistrată. Dar noi nu știm dacă „Strim” conține această substanță activă, pentru că se joacă cu denumirile comerciale”, spunea atunci Volcov.

„„Strim” a fost și înregistrat foarte dubios la AMED, foarte rapid și asta trezește multe semne de întrebare”, spune Gîlca. Oficialul oferă și date: pe 29 octombrie, Centrul pentru achiziții și procurări centralizate în sănătate (CAPCS) a anunțat licitația pentru achiziționarea analogilor de insulină pentru 2019. În aceeași zi, CAPCS a emis o scrisoare de modificare a cerințelor de licitație: din stilou injector preumplut în cartuș. Ca urmare, s-a modificat și data desfășurarii licitației – 20 noiembrie.

„Forma farmaceutică cartuș presupune necesitatea utilizării unui dispozitiv suplimentar de injectare - penuri - care nu mai sunt utilizate în țările UE deja de 5 ani. Anterior s-a renunțat la cartuș și în Republica Moldova pentru comoditatea pacientului, care nu mai necesită cautarea unui dispozitiv suplimentar de injectare și simplifică administrarea preparatului. Modificarea cerințelor de licitație a venit ca urmare a înregistrării „Strim” de către AMED. Observăm că modificarea cerințelor de licitație s-a efectuat exact în ziua semnării ordinului”, spune Gîlca.

„Mai mult, cercetarea pe care am făcut-o personal arată că în Ucraina acest preparat „foarte bun” e folosit în 3-4% dintre cazuri. Îmi pare rău să spun acest lucru, dar aceste 3-4% se folosesc pentru tratamentul cu insulină a persoanele aflate în penitenciare”, afirmă oficialul.

El spune că „a fost un joc foarte bine pus la punct”.

„Acest lucru a fost pus în mișcare în campania electorală, când de facto Silvia Radu era degrevată din funcție. Dar veneau indicațiile pe conveier. Eu am ezitat mult, vreo două săptămâni, să semnez acest ordin. Dar au venit mai multe presiuni și chiar amenințări, inclusiv cu plecarea din funcție”, recunoaște Gîlca.

Mai mult, Gîlca afirmă că în ziua în care Silvia Radu a preluat conducerea MSMPS, în octombrie 2018, managera i-a sugerat să plece din funcție.

„A spus că trebuie să depun cerere și să plec de la minister. Am întrebat-o care sunt motivele, dar mi-a spus „că așa trebuie”. Asta a fost unica mea interacțiune cu ea, timp de 9 luni. Am fost izolat, asta cunosc toate persoanele din minister. Am fost o persoană incomodă, dar regret licitația cu „Strim”. Pe ambele subiecte am dovezi, am corespondență. Îmi pare rău că nu le-am denunțat”, mărturisește Gîlca.

Oficialul spune că „s-au cheltuit bani publici pentru procurarea masivă a acestui preparat, de pe altă parte, chiar dacă acest preparat e eliberat pacienților, el nu este folosit aproape deloc”.

„Oamenii scot bani din buzunar pentru a cumpăra alt preparat cu care erau obișnuiți, fie unul certificat, fără efecte adverse. În această „intenție bună” a unor băieți șmecheri, s-au cheltuit milioane din banii publici, iar diabeticii sunt în continuare forțați să scoată bani din buzunar pentru a lua preparate. Sunt bani în vânt, cine răspunde pentru asta? Sper organele competente să lucreze. Eu știu cine sunt persoanele care au favorizat licitația, ele au fost protejate. Dacă o să vină un moment când voi fi întrebat, am să numesc aceste persoane, cu toată responsabilitatea”, ne mai spune secretarul de stat.

Boris Gîlca afirmă că atunci când licitația pentru „Strim” a fost pusă pe roate, el a remis o notă informativă către „organele competente” (o vedeți atașată mai jos).

„Știu că au făcut cercetări, inclusiv CNA. Cred că este timpul ca aceste organe competente să vină cu clarificări pe marginea acestor cercetări și să le facă publice”, spune Boris Gîlca.

Am apelat la CNA pentru a verifica dacă instituția are în lucru o asemenea anchetă.

„CNA are în gestiune o cauză penală în care se investighează modul în care a fost organizată achiziţia publică privind cumpărarea produselor pentru bolnavii de diabet. Din momentul pornirii investigaţiilor, au fost audiate mai multe persoane, inclusiv specialişti în domeniu, dar au fost efectuate şi anumite ridicări de acte şi probe relevante cauzei. De asemenea, în acest dosar este pusă deja sub învinuire o persoană”, ne-a comunicat ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

În loc de reminder

Preparatul „Strim” este un biosimilar al insulinei glargin (tip de insulină folosită până acum în Moldova). Acesta este produs de compania ucraineană Farmak, care se comercializează pe piața internă din țara vecină cu denumirea „Aylar”, fiind însă produs, potrivit informațiilor de pe prospectul preparatului, de compania indiană „Biocon Limited”.

În toamna anului 2018, o licitație organizată de stat decide importul acestui medicament în cantitate de aproape 414.000 de cartușe. Valoarea contractului depășește 28 de milioane de lei, iar importatorul urmează să asigure cu acest preparat pacienții cu diabet zaharat de tip 1 și 2. Nu știm nici până acum câte dintre aceste cartușe au ajuns în posesia pacienților.

Deși în comunicatul remis la final de 2018 MSMPS afirmă că „Strim” va fi doar o alternativă a analogilor de insulină glargin deja prezente pe piață, cum ar fi „Lantus” sau „Levemir”, bolnavii de diabet zaharat au ajuns să primească rețete compensate doar pentru acest preparat, fiind nevoiți să procure medicamentele de încredere de peste hotare.

Potrivit secretarului de stat Boris Gîlca, în condițiile actuale, autorităților nu le rămâne decât să aștepte demararea licitației pentru insulină pentru anul 2020, ca să schimbe regulile jocului.

Conform informațiilor publicate de MSMPS, în R. Moldova se înregistrează o creștere a numărului persoanelor cu diabet zaharat. În 2017, au fost luați la evidență 104.749 bolnavi de diabet cu 8.098 mai mult decât în 2016. Dintre aceștia, 20% sunt bolnavi de diabet de tip 1 și 80 % de tip 2. Numărul copiilor e de 400.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Autorul alertelor false cu bombă, identificat. S-a dovedit a fi un minor, care riscă până la doi ani de închisoare

Autorul alertelor false cu bombă, identificat. S-a dovedit a fi un minor, care riscă până la doi ani de închisoare

Aventura lui Radu Albot la Australian Open s-a încheiat în turul trei

Aventura lui Radu Albot la Australian Open s-a încheiat în turul trei

Sectorul HoReCa din capitală va primi scutire de 50% la plata impozitului pe perioada menținerii Codului Roșu

Sectorul HoReCa din capitală va primi scutire de 50% la plata impozitului pe perioada menținerii Codului Roșu

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cetățenii pot renunța la compensațiile acordate de Guvern pentru plata facturilor la gazele naturale. Care este procedura
 • 2
  Republica Moldova se numără printre coautorii Rezoluției ONU privind „Negarea Holocaustului”
 • 3
  EXCLUSIV! Uzurpare și samavolnicie. Reprezentanții Tiraspolului care au îngrădit accesul la terenurile din Dubăsari sunt cercetați penal
 • 4
  Franța ridică din restricțiile anti-COVID, după intrarea în vigoare a pașaportului de vaccinare
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.