„În Ucraina, cu ea sunt tratați doar deținuții”. Dosarul CNA și dezvăluirile secretarului general de stat al Sănătății despre insulina dubioasă „Strim”, impusă diabeticilor moldoveni

„În Ucraina, cu ea sunt tratați doar deținuții”. Dosarul CNA și dezvăluirile secretarului general de stat al Sănătății despre insulina dubioasă „Strim”, impusă diabeticilor moldoveni
Colaj: Agora.md

Insulina biosimilară (o copie a substanței active originale) „Strim”, pe care diabeticii din R. Moldova o primesc în baza rețetelor compensate de la începutul acestui an, fără a avea alte preparate ca alternativă, este un medicament dubios, cercetat insuficient și procurat printr-o licitație defectuoasă. O spune secretarul de stat al Sănătății, Boris Gîlca, după o lună de la articolul publicat de AGORA, în care pacienții cu diabet zaharat spuneau că le este frică să își administreze un preparat nesigur. Nimeni din precedenta administrație a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a răspuns întrebărilor AGORA despre „Strim” nici la momentul scrierii precedentului articol, nici în luna scursă de la publicarea lui. Însă la două săptămâni de la schimbarea puterii de la Chișinău, încep să apară primele mărturisiri.

Pe 29 mai, AGORA publică articolul „Problema amară a diabetului zaharat. Pacienții, obligați de stat să treacă la un tip de insulină insuficient testată, fără a li se oferi alternativă”. În textul de acum o lună, redacția noastră publica declarațiile pacienților cu diabet zaharat, care considerau că autoritățile atentează la sănătatea lor oferindu-le un preparat mai ieftin, dar netestat. 

Oamenii afirmau că sunt nevoiți să-și comande de peste hotare insulina cu care s-au obișnuit și învinuiau Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de trucarea licitației prin care s-a procurat insulina „Strim”. 

Cu o zi înainte de publicarea articolului, AGORA a expediat o solicitare la MSMPS în care a cerut explicații despre preparatul în cauză. (o găsiți atașată mai jos).


Până în ziua publicării articolului în cauză, MSPMS nu a răspuns acestei solicitări, în pofida faptului că Legea cu privire la accesul de informație prevede furnizarea informației „nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii”.

Schimbarea puterii

La puțin peste două săptămâni de la publicarea articolului, PDM a cedat guvernarea statului, iar la cârma MSMPS vine ministra Ala Nemerenco, înlocuind-o astfel pe Silvia Radu, numită în funcție de PDM în toamna anului trecut. 

Am abordat noua ministră pentru a afla răspunsuri la întrebările cu privire la insulină la care precedenta conducere nu ne-a răspuns. Așa am fost direcționați spre secretarul general de stat al Sănătății, Boris Gîlca.

Explicațiile secretarului de stat

Din capul locului, Gîlca ne-a declarat că „licitația pentru preparatele de insulină pentru bolnavii de diabet zaharat a fost un proiect foarte dubios”.

„Pot să v-o spun cu toată responsabilitatea: licitația a fost foarte defectuoasă, ca să nu-i spun și ei dubioasă.  În intenția „nobilă” de a asigura deplin toți bolnavii de diabet zaharat din R. Moldova s-a dorit să se procure de la o firmă ucraineană – „Farmak” – un preparat pe care-l cunoașteți deja - „Strim”.

„Pe acest preparat nu există studii, nu există dovezi, nu există cercetări, nu există impact, ceea ce contravenea din start ca acest preparat să fie admis spre licitație. Mai mult ca atât, aici a fost o conjunctură și mai multe persoane implicate cu interes”

Boris Gîlca, secretarul de stat al Sănătății

Gîlca a confirmat spusele uneia dintre fondatorii Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, o comunitate a bolnavilor cu diabet zaharat de tip 1, Veronica Volcov. Tânăra a declarat că „acest este un biosimilar despre care nu știm nimic”. „Ministerul spune că el este înregistrat la EMA (Agenția Europeană a Medicamentului), și ne dă link spre substanța activă înregistrată. Dar noi nu știm dacă „Strim” conține această substanță activă, pentru că se joacă cu denumirile comerciale”, spunea atunci Volcov.

„„Strim” a fost și înregistrat foarte dubios la AMED, foarte rapid și asta trezește multe semne de întrebare”, spune Gîlca. Oficialul oferă și date: pe 29 octombrie, Centrul pentru achiziții și procurări centralizate în sănătate (CAPCS) a anunțat licitația pentru achiziționarea analogilor de insulină pentru 2019. În aceeași zi, CAPCS a emis o scrisoare de modificare a cerințelor de licitație: din stilou injector preumplut în cartuș. Ca urmare, s-a modificat și data desfășurarii licitației – 20 noiembrie.

„Forma farmaceutică cartuș presupune necesitatea utilizării unui dispozitiv suplimentar de injectare - penuri - care nu mai sunt utilizate în țările UE deja de 5 ani. Anterior s-a renunțat la cartuș și în Republica Moldova pentru comoditatea pacientului, care nu mai necesită cautarea unui dispozitiv suplimentar de injectare și simplifică administrarea preparatului. Modificarea cerințelor de licitație a venit ca urmare a înregistrării „Strim” de către AMED. Observăm că modificarea cerințelor de licitație s-a efectuat exact în ziua semnării ordinului”, spune Gîlca.

„Mai mult, cercetarea pe care am făcut-o personal arată că în Ucraina acest preparat „foarte bun” e folosit în 3-4% dintre cazuri. Îmi pare rău să spun acest lucru, dar aceste 3-4% se folosesc pentru tratamentul cu insulină a persoanele aflate în penitenciare”, afirmă oficialul.

El spune că „a fost un joc foarte bine pus la punct”.

„Acest lucru a fost pus în mișcare în campania electorală, când de facto Silvia Radu era degrevată din funcție. Dar veneau indicațiile pe conveier. Eu am ezitat mult, vreo două săptămâni, să semnez acest ordin. Dar au venit mai multe presiuni și chiar amenințări, inclusiv cu plecarea din funcție”, recunoaște Gîlca.

Mai mult, Gîlca afirmă că în ziua în care Silvia Radu a preluat conducerea MSMPS, în octombrie 2018, managera i-a sugerat să plece din funcție.

„A spus că trebuie să depun cerere și să plec de la minister. Am întrebat-o care sunt motivele, dar mi-a spus „că așa trebuie”. Asta a fost unica mea interacțiune cu ea, timp de 9 luni. Am fost izolat, asta cunosc toate persoanele din minister. Am fost o persoană incomodă, dar regret licitația cu „Strim”. Pe ambele subiecte am dovezi, am corespondență. Îmi pare rău că nu le-am denunțat”, mărturisește Gîlca.

Oficialul spune că „s-au cheltuit bani publici pentru procurarea masivă a acestui preparat, de pe altă parte, chiar dacă acest preparat e eliberat pacienților, el nu este folosit aproape deloc”.

„Oamenii scot bani din buzunar pentru a cumpăra alt preparat cu care erau obișnuiți, fie unul certificat, fără efecte adverse. În această „intenție bună” a unor băieți șmecheri, s-au cheltuit milioane din banii publici, iar diabeticii sunt în continuare forțați să scoată bani din buzunar pentru a lua preparate. Sunt bani în vânt, cine răspunde pentru asta? Sper organele competente să lucreze. Eu știu cine sunt persoanele care au favorizat licitația, ele au fost protejate. Dacă o să vină un moment când voi fi întrebat, am să numesc aceste persoane, cu toată responsabilitatea”, ne mai spune secretarul de stat.

Boris Gîlca afirmă că atunci când licitația pentru „Strim” a fost pusă pe roate, el a remis o notă informativă către „organele competente” (o vedeți atașată mai jos).

„Știu că au făcut cercetări, inclusiv CNA. Cred că este timpul ca aceste organe competente să vină cu clarificări pe marginea acestor cercetări și să le facă publice”, spune Boris Gîlca.

Am apelat la CNA pentru a verifica dacă instituția are în lucru o asemenea anchetă.

„CNA are în gestiune o cauză penală în care se investighează modul în care a fost organizată achiziţia publică privind cumpărarea produselor pentru bolnavii de diabet. Din momentul pornirii investigaţiilor, au fost audiate mai multe persoane, inclusiv specialişti în domeniu, dar au fost efectuate şi anumite ridicări de acte şi probe relevante cauzei. De asemenea, în acest dosar este pusă deja sub învinuire o persoană”, ne-a comunicat ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

În loc de reminder

Preparatul „Strim” este un biosimilar al insulinei glargin (tip de insulină folosită până acum în Moldova). Acesta este produs de compania ucraineană Farmak, care se comercializează pe piața internă din țara vecină cu denumirea „Aylar”, fiind însă produs, potrivit informațiilor de pe prospectul preparatului, de compania indiană „Biocon Limited”.

În toamna anului 2018, o licitație organizată de stat decide importul acestui medicament în cantitate de aproape 414.000 de cartușe. Valoarea contractului depășește 28 de milioane de lei, iar importatorul urmează să asigure cu acest preparat pacienții cu diabet zaharat de tip 1 și 2. Nu știm nici până acum câte dintre aceste cartușe au ajuns în posesia pacienților.

Deși în comunicatul remis la final de 2018 MSMPS afirmă că „Strim” va fi doar o alternativă a analogilor de insulină glargin deja prezente pe piață, cum ar fi „Lantus” sau „Levemir”, bolnavii de diabet zaharat au ajuns să primească rețete compensate doar pentru acest preparat, fiind nevoiți să procure medicamentele de încredere de peste hotare.

Potrivit secretarului de stat Boris Gîlca, în condițiile actuale, autorităților nu le rămâne decât să aștepte demararea licitației pentru insulină pentru anul 2020, ca să schimbe regulile jocului.

Conform informațiilor publicate de MSMPS, în R. Moldova se înregistrează o creștere a numărului persoanelor cu diabet zaharat. În 2017, au fost luați la evidență 104.749 bolnavi de diabet cu 8.098 mai mult decât în 2016. Dintre aceștia, 20% sunt bolnavi de diabet de tip 1 și 80 % de tip 2. Numărul copiilor e de 400.

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Vezi și aceste știri
CNAM anunță venituri proprii mai mari decât anul trecut. O parte din creștere se datorează achitării polițelor medicale

CNAM anunță venituri proprii mai mari decât anul trecut. O parte din creștere se datorează achitării polițelor medicale

61% dintre moldoveni consideră că principala prioritate a acestora este îmbunătățirea bunăstării economice (SONDAJ)

61% dintre moldoveni consideră că principala prioritate a acestora este îmbunătățirea bunăstării economice (SONDAJ)

Studiu: 30% din cheltuielile moldovenilor sunt pentru întreținerea imaginii, iar 6% pentru educație

Studiu: 30% din cheltuielile moldovenilor sunt pentru întreținerea imaginii, iar 6% pentru educație

Advertoriale
Mai aproape de furnizorii locali. Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”

Mai aproape de furnizorii locali. Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”

Startup Moldova propune soluții digitale pentru dezvoltarea sectoarelor economiei naționale (VIDEO)

Startup Moldova propune soluții digitale pentru dezvoltarea sectoarelor economiei naționale (VIDEO)

Cu mașina electrică de la Chișinău la București. Câteva stații electrice noi, instalate de Kaufland, vor conecta cele două orașe (FOTO)

Cu mașina electrică de la Chișinău la București. Câteva stații electrice noi, instalate de Kaufland, vor conecta cele două orașe (FOTO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
 • Premierul Ion Chicu vine în studioul AGORA
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Diana Lupu – surprize pentru cei dragi la Padova. Moldoveanca le duce buchete personalizate...
 • Examenele medicale ale copiilor, pentru a fi admiși la studii, vor putea fi realizate doar...
Cele mai populare
 • 1
  Un grup de moldoveni, întorși de la granița cu România. Reacția Poliției de Frontieră Iași (VIDEO)
 • 2
  Petiție inițiată de un italian. Cere ca Hotelul Național să nu fie demolat
 • 3
  Încă un deputat socialist se adresează la ANI. Cere verificarea declarației de avere a unui deputat PAS
 • 4
  Decizie CC: Președintele poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze premierul propus de o majoritate parlamentară formalizată
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.