ACUM și PSRM încă nu s-au înțeles

La ședința Guvernului, vicepremierul Vasile Șova, numit din partea PSRM, s-a pronunțat împotriva excluderii obligativității deținerii cetățeniei moldovenești de către candidatul la funcția de procuror general. Întrebată dacă a ajuns la un numitor comun la acest subiect cu socialiștii, partenerii de alianță ai blocului ACUM, Maia Sandu a răspuns negativ. Anterior, liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, a declarat că preferă ca viitorul procuror general să dețineă cetățenia Republicii Moldova. Cu toate acestea, astăzi majoritatea membrilor Executivul au votat pentru ca viitorii procurori generali să nu fie obligați să dețină cetățenia R. Moldova. Nu este clar însă cum se va vota în Parlament.

Ce modificări se mai aduc Legii cu privire la Procuratură

Referitor la instituirea interimatului funcţiei de procuror general în proiect se propune ca, în cazul intervenirii vacanţei acestei funcţii, Consiliul Superior al Procurorilor să desemneze un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestui concurs, a procurorului general prin decret prezidențial. De asemenea, se propune excluderea condiției deținerii cetățeniei Republicii Moldova de către un aspirant la funcția de procuror general, fiind considerată oportună selectarea în funcția de procuror general a unei persoane din afara Republicii Moldova, cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul juridic. În același context, se propune anularea condiției privind experiența de cel puțin 5 ani în funcția de procuror pentru candidații la funcția de procuror general.

O altă modificare importantă propusă vizează extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) - de la 12 la 19. Urmare a modificării, cota procurorilor în CSP va fi în continuare una importantă, dar și societatea civilă va fi prezentă în CSP în număr mai mare decât este în prezent. Cei 7 membri noi care se propun a fi incluși în componența CSP, urmează a fi delegați după cum urmează: 1 de către Academia de Științe a Moldovei, 1 de către Președintele Republicii Moldova, 2 de către Guvern, 2 de către Parlament și 1 de către Consiliul Uniunii Avocaților. Conform proiectului, aceștia vor fi aleși în cel mult 6 săptămâni de la intrarea în vigoare a modificărilor legii cu privire la Procuratură.

Hotărârea Guvernului urmează a fi transmisă spre aprobare în Parlament.

Amintim că, la 11 iunie curent, deputații au votat în prima lectură modificarea Legii cu privire la Procuratură. Printre modificări se numără excluderea condiției de deținere a cetățeniei Republicii Moldova pentru a candida la funcția de procuror general, lucru care deschide ușa pentru un procuror general european, spun parlamentarii.

Vezi și: Modificările la Legea cu privire la Procuratură, votate în prima lectură

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!