„Vreau să vorbesc despre schemele de corupție la care participă sau se fac că nu le văd funcționarii publici. Ce am descoperit noi în instituțiile statului este un lucru ieșit din comun. Ele au funcționat în acești ani nu în interesul cetățeanului și statului, dar pentru a inventa și pune în aplicare scheme pentru îmbogățirea ilicită a anumitor personaje, în mare parte din anturajul lui Plahotniuc. Știam că acestea există peste tot, dar surprinde numărul lor. Și probabil că după ce vom avea investigațiile finalizate, o să ne surprindă și dimensiunea acestor scheme. Acestea sunt peste tot: în domeniul energetic, agricultură, în domeniul achiziției medicamentelor, alimentației copiilor din școli și grădinițe, în transport, mai specific în aviație. Miniștrii cunosc, ei se ocupă de demascarea acestor scheme. Prin acestea se furau miliarde de lei, care nu ne ajung la bugetul de stat pentru a crește salarii și pensii pentru proiecte de infrastructură, pentru servicii sociale pentru diferite categorii de oameni, bani de care avem nevoie și trebuie salvați”, a declarat prim-ministrul.

Mesajul meu este că aceste scheme vor fi oprite. În trecut schemele erau preluate de la o guvernare la alta. Toate aceste scheme vor fi oprite. Am oprit privatizările. La nivelul ministerelor cerem să se întâmple același lucruri”, s-a adresat Maia Sandu funcționarilor din Guvern.

Potrivit Maiei Sandu, Guvernul va face tot ce-i stă în puteri ca sistemul de justiție să-și facă treabă, dar nu poate înlocui justiția pentru a-i pedepsi pe cei vinovați.

„Guvernul este ocupat cu oprirea acestor scheme, ca să ne asigurăm că banii și averea publică să nu fie furați în conitinuare. O să raportăm toate cazurile, materialele pe care le acumulăm. Dar lucrurile trebuie să se întâmple conform legii”, a mai spus ea.

Tot astăzi, Sandu a cerut ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, anchetarea achiziției de insulină, dar și crearea unei comisii interguvernamentale care să examineze problema monopolului la exportul de nuci.

Citește și: Au plecat cu tot cu informații? Funcționarii din Guvernul Filip ar fi șters datele din calculatoare înainte de a părăsi funcțiile

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!