
Se caută judecători la Curtea Constituțională. Guvernul a anunțat concurs pentru două fotolii libere
Guvernul este în căutarea a doi candidați potriviți pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC). Regulamentul concursului în baza cărora aceștia vor fi selectați a fost aprobat, luni, de Cabinetul de miniștri.
・
Din comisia de concurs vor face parte prim-ministrul, ministrul Justiției, secretatul general adjunct al Guvernului, Avocatul Poporului sau un reprezentant delegat de acesta, doi reprezentanți ai societății civile delegați de Platforma Societății Civile pentru Parteneriatul Estic, un fost judecător al CC „cu reputație ireproșabilă” și un doctor în drept „cu reputație ireproșabilă”. Comisia va fi asistată de un psiholog și de un specialist în managementul resurselor umane.
„Legea spune că Guvernul trebuie să numească doi reprezentanți la CC. Chiar dacă legea nu cere acest lucru, noi am convenit să organizăm un concurs public pentru identificarea acestor doi judecători”, a subliniat șefa Executivului, Maia Sandu.
Concursul va avea două etape – cea a examinării dosarelor și proba interviului.
„Până să se ajungă la aceste două etape, va avea loc verificarea eligibilității candidaților. Vorbim de reputația profesională, asta înseamnă că dosarele fiecărui candidat vor fi analizate din perspectiva integrității. O să consultăm materialele presei de investigație, o să consultăm rapoartele societății civile în acest sens. Dacă ar funcționa Agenția Națională de Integritate, cel puțin pentru cei care au avut vreodată funcții publice, ar fi mai ușor. Dar până se apucă această agenție de treabă, o să le raportăm la ceea ce a făcut presa de investigație. În situația în care se vor descoperi lucruri care denotă activități ilegale, averi și venituri, proveniența cărora nu poate fi justificată, asemenea persoane nu vor fi admise la concurs”, a menționat Maia Sandu.
Potrivit regulamentului, candidații trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să aibă domiciliul în țară, pregătire juridică superioară, o înaltă competență profesională, să aibă o vechime de cel puțin 15 ani în activitatea juridică, în învățământul juridic superior sau în activitatea științifică, să nu fi atins vârsta de 70 de ani, să nu aibă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică și să aibă o reputație ireproșabilă.
Potrivit legii, Curtea Constituțională se compune din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.
Amintim că, pe 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia. Pe 26 iunie, i-au urmat exemplul și ceilalți judecători de la Înalta Curte. Totul după ce Comisia de la Veneția a constatat că instabilitatea politică din țară „a fost cauzată de acțiunea coordonată la viteza luminii a Partidului Democrat și a Curții Constituționale din 7 iunie”.