„Vreau să vă asigur că subiectul federalizării nu este pe agenda Guvernului Republicii Moldova. Guvernul de la Chișinău are drept scop să ușureze viața cetățenilor noștri, care, în virtutea unui război civil din ’92, trăiesc în regiunea transnistreană”, a declarat Nicu Popescu la București.

La scurt timp au apărut și primele critici. „Ca să fie clar, pe mine acest ministru de Externe nu mă reprezintă... ca și votul lui Andrei Năstase de la APCE. Cer ministrului Popescu să-și reconsidere declarația privind „războiul civil” din RM, care a fost în realitate un război de agresiune a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova”, a scris pe Facebook deputatul blocului ACUM Octavian Țîcu.

Șeful de la Externe a fost criticat și de un fost activist al Platformei Civice Demnitate și Adevăr, care a candidat ca și independent la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. „Imperiul rus ne-a împușcat tinerii la Nistru, dar ăsta zice că a fost război civil! De unde ai venit, rătăcitule?”, a menționat Valentin Dolganiuc, cerând demisia lui Nicu Popescu.

La scurt timp, ministrul a venit cu precizări pentru a calma spiritele. „În timpul conflictului din 1992 ne-am aflat într-o stare regretabilă în care unii cetățeni ai RM s-au aflat în stare de conflict armat cu alți cetățeni ai RM. Pentru noi, toți locuitorii regiunii transnistrene au fost, sunt și vor fi cetățeni ai țării noastre. În același timp întotdeauna s-a cunoscut și recunoscut că forțele armate ale Federației Ruse nu au jucat un rol neutru și că au susținut acest conflict. Prin urmare, am fost martori ai unui conflict în care forțele armate rusești au susținut Tiraspolul”, a explicat Popescu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!