FOTO. Cum a ajuns Stadionul Republican din arenă națională în groapă pentru vegetație

FOTO. Cum a ajuns Stadionul Republican din arenă națională în groapă pentru vegetație
Colaj: Agora

Datorii istorice de milioane, bunuri imobile neînregistrate la organele cadastrale și… paragină. Sunt câteva cuvinte care caracterizează din plin situația actuală în care se află Stadionul Republican din centrul Capitalei. Asta deși acum opt ani autoritățile declarau cu entuziasm că după demolare în locul acestuia va fi construită o arenă modernă polivalentă. Ulterior, însă, Federaţia Națională de Fotbal a cerut să fie construit un stadion doar pentru sportul rege. De-a lungul anilor, lucrurile nu au mers mai departe de faza discuțiilor și declarațiilor.

„Stadionul Republican a ajuns într-o situaţie critică, urmare a demolării bunurilor și stopării activității acestuia și direcționarea către lichidare. Totodată, gestionarea, inclusiv evidența patrimoniului public de către S.A. „Stadionul Republican”, nu au fost în conformitate cu prevederile legale și nu s-a asigurat evidența și raportarea integrală și reală a patrimoniului”, se menționează în raportul de audit a conformității gestionării fondurilor publice de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor şi unele entități din subordine pentru anii 2013-2014.

Potrivit documentului, pe parcursul ultimilor doi ani societatea nu a desfășurat activități economice, înregistrând la începutul anului 2013 datorii istorice de 1,4 mln lei, aferente remunerării muncii, contribuțiilor și impozitelor. Din lipsa surselor financiare proprii și din necesitatea stingerii acestor datorii, societatea a solicitat și a beneficiat de mijloace publice în sumă de 1,8 mln lei, alocate din bugetul de stat. Banii au fost reflectați în evidența contabilă la veniturile din activitatea financiară, care au determinat la finele anului 2013 înregistrarea unui profit artificial.          

De asemenea, auditul a constatat unele neconformități cum ar fi neînregistrarea la organele cadastrale a patru mijloace fixe în valoare de 1,6 mln lei, reflectate în evidența contabilă, ceea ce determină un risc sporit de înstrăinare ale acestora.

Cum a fost demolat Stadionul Republican

În octombrie 2006 Guvernul de atunci a aprobat hotărârea cu privire la reconstrucția complexului „Stadionul Republican" și acțiunile ce urmau a fi realizate de către autoritățile centrale și locale în acest scop. În martie 2007 a fost solicitată de la Primăria mun. Chișinău eliberarea Autorizației de demolare a nouă construcții situate pe teritoriul Stadionului Republican, acestea fiind proprietatea privată a unor persoane fizice și juridice. Primăria Chișinău eliberează însă autorizația de desființare a tribunelor complexului Stadionului Republican. Decizia finală privind organizarea și urgentarea activităților de demolare a Stadionului Republican a fost luată în cadrul ședinței de lucru a Guvernului din 11 iunie 2007.

Lucrările de reconstrucție a Stadionului Republican așa și nu au mai început. Potrivit estimărilor, construcţia unui nou complex sportiv ar costa aproximativ 100 de milioane de euro. De atunci și până în prezent acțiunile autorităților s-au redus doar la declarații. 

Octombrie 2010, ministrul Tineretului și Sportului Ion Ceban declara că Stadionul Republican va fi reconstruit în baza unui parteneriat public-privat, din motiv că Guvernul nu poate acoperi costul de zeci de milioane de euro pentru renovarea acestuia. Unul din finanțatorii menționați atunci a fost Federația Europeană de Atletism. 

Între timp, au apărut zvonuri că aici va fi înălţat un cartier locativ sau chiar o ambasadă.

Directorul stadionului Valeriu Sulă declara în mai 2011 că încă în 2009, reprezentanţi ai Ambasadei Statelor Unite au vizitat stadionul arătându-se interesaţi de construcţia unui nou sediu al misiunii diplomatice.

Doi ani mai târziu, în 2013, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc a propus ca pe cele cinci hectare de pământ să fie amenajată o piață agricolă cu 2500 de locuri pentru comerț. 

La 12 februarie anul trecut Guvernul a aprobat un plan de acțiuni pentru anul 2014, care cuprindea printer altele și demararea lucrărilor de construcție a Stadionului Republican. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a fost desemnată drept instituție responsabilă de executarea acestui proiect. Potrivit documentului, Stadionul Republican urma să fie construit prin intermediul unui parteneriat public-privat, iar în trimestrul II să fie elaborat proiectul de execuție și demarate a lucrărilor de construcție. 

După aproape un an nu se știe la ce etapă de implementare se află acest proiect. La 30 ianuarie current, ministrul în exercițiu al Construcțiilor, Marcel Răducan declara că în acest moment au loc negociere privind inițierea parteneriatului public-privat.

„Ministerul a fost susținut de Guvern ca să inițieze o procedură de parteneriat public pentru a construi un stadion republican cu o capacitate de 25 - 30 de mii de locuri. Am inițiat deja negocieri cu trei companii - una din Italia, alta din Republica Moldova și a treia din Ucraina. Anul acesta este decisiv pentru elaborarea proiectului”, a menționat oficialul.

Potrivit raportului de audit al Curții de Conturi, condițiile actuale în care se află Stadionul Republican pot duce la suportarea unor cheltuieli nejustificate din partea statului. Terenul aferent imobilelor, cu suprafața de 5,2 ha, este înregistrat la organele cadastrale ca proprietate a Republicii Moldova și este reflectat în evidența contabilă a Ministerului fiind valorificat la 58,3 milioane lei.

În prezent, în R. Moldova funcţionează un singur stadion modern, cel al Clubului „Zimbru”. Acesta însă poate găzdui doar meciuri de fotbal.

 

NB.: În 2007 guvernarea a mai lăsat o moștenire similară lângă Circul capitalei, denumită de presă „farsa comunistă”. Este vorba de Stadionul olimpic care se anunțâ a fi cel mai somptuos stadion pe care l-a văzut vreodată Republica Moldova.   

Vezi și aceste știri
Conducerea raionului Sângerei, obligată să părăsească fotoliile. Curtea de Apel Chișinău a anulat mai multe numiri în funcții

Conducerea raionului Sângerei, obligată să părăsească fotoliile. Curtea de Apel Chișinău a anulat mai multe numiri în funcții

Caisele moldovenești, printre cele mai solicitate fructe pe piața externă

Caisele moldovenești, printre cele mai solicitate fructe pe piața externă

PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom

PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom

Advertoriale
Ramona Ziemann a ales cariera în IT: „Suntem toți egali, iar șansele de a crește, de a fi avansat, de a crește profesional – sunt egale pentru fiecare”

Ramona Ziemann a ales cariera în IT: „Suntem toți egali, iar șansele de a crește, de a fi avansat, de a crește profesional – sunt egale pentru fiecare”

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova, este noul CEO Orange Polonia

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova, este noul CEO Orange Polonia

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom
  PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Alo, angajați? Da, ne angajăm răspunderea!” Ce se întâmplă zilele astea în Parlament și de ce asta seamănă cu telefonul stricat?
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Alex Iordache, despre Nudurile pe covorul moldovenesc: „Nu m-am așteptat ca nuditatea să...
 • „Gladiatorul”, de nerecunoscut în 2020. Actorul a trecut printr-o transformare drastică...
Cele mai populare
 • 1
  CNAS vine cu precizări pentru doritorii de a-și reexamina pensiile
 • 2
  Explozie în sectorul Botanica. O persoană a decedat, iar alta a fost rănită (FOTO)
 • 3
  Oleg Țulea: „Sunt gata în orice clipă să plec. Instabilitatea politică devine o problemă gravă”
 • 4
  Nou-născut, găsit în viță de vie. Mama bebelușului a fost identificată de poliție (FOTO)
Autentificare