„Este important că prima vizită a prim-ministrului de la Chișinău este la București. România va fi cel mai dedicat și consistent susținător al R. Moldova pentru transformarea democratică a țării și atingerea nivelului de securitate și prosperitate și pentru parcursul său european. E simbolic pentru că România a susținut transferul pașnic de putere din 14 iunie și care a pus capăt crizei politice. Transmit pe această cale mult succes în acest mandat deloc ușor. Doresc să-i asigur de tot sprijinul României și al meu personal, pentru eforturile Guvernului, în condițiile angajamentului pentru parcursul european al R. Moldova”, susține președintele României.

Klaus Iohannis afirmă că i-a informat pe oaspeți de disponibilitatea României „de a oferi asistență dedicată consolidării instituțiilor din R. Moldova. Administrația prezidențială a transmis Guvernului României crearea unui grup de experți care, împreună cu experții desemnați de Guvernul R. Moldova, să identifice de urgență domeniile în care e nevoie de asistență și să fie demarate proiecte concrete. Partea românească deja a constituit acest grup și a avut loc și o primă ședință. Doamna Sandu a răspuns pozitiv la acestă propunere. Voi urmări personal această inițiativă. Importanța continuării proiectelor bilaterale de cooperare derulate de România și R. Moldova, mai ales acele de interconectare energetică”.

Potrivit liderului de la Cotroceni, „România în conformitate cu angajamentele față de R.Moldova trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor din R. Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană. România va susține deblocarea asistenței financiare a Uniunii Europene pentru R. Moldova, necesară pentru investiții în reforme, dar și experți europeni și români, susținerea pentru integrarea europeană. Am reiterat importanța majoră de a soluționa conflictul transnistrean cu respectarea integrității RM și neafectarea vectorului pro-european”, a mai declarat președintele României, Klaus Iohannis.

De partea sa, Maia Sandu a menționat că este bucuroasă și onorată să revină la București, de această dată în calitate de șefă a Executivului de la Chișinău. „Îi mulțumesc domnului Klaus Iohannis pentru invitație. Aceasta e prima vizită oficială pe linie bilaterală și reflectă convingător importanța și interesul pe care noul Guvern al R. Moldova o acordă relațiilor speciale și privilegiate cu România, dezvoltate în cadrul parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova. Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci și un fundament istoric, cultural și valoric comun”.

Totodată, prim-ministra R.Moldova a menționat că „din păcate, moștenirea regimului oligarhic din R. Moldova este foarte grea pentru cetățenii noștri. Ei au distrus economia țării, au transformat instituțiile statului în afaceri personale și au izolat țara pe plan internațional. Avem încrederea că România va rămâne alături de cetățenii R. Moldova și parcursul european al R. Moldova. Discuțiile au fost sincere și concrete și au reflectat preocuparea reciprocă pentru stabilitatea și modernizarea R. Moldova [...] Am solicitat sprijin și asistență din partea României, inclusiv prin consilierea la nivel înalt. Guvernul își dorește proiecte comune cu România și își manifestă deschiderea pentru investiții românești”.

„Agenda europeană a R. Moldova este linia directoarea a relațiilor cu România, iar parteneriatul strategic pentru integrarea europeană va avea un rol determinat în activitatea Guvernului pro-european de la Chișinău. Am exprimat aprecierea pentru asistența în vederea implementării Acordului de asociere RM-UE, proiectele susținute financiar de România și sprijinul acordat pe dimensiunea dialogului politic cu Uniunea Europeană. Am exprimat încrederea că acest ajutor va fia cordat în continuare, pentru a apropia cât mai mult R. Moldova și cetățenii ei de valorile europene. [...] Mulțumesc încă o dată României și cetățenilor R. Moldova pentru susținerea dezinteresată pe diverse paliere”, a mai declarat Maia Sandu la București.

Urmărește conferința de presă susținută de Maia Sandu și Klaus Iohannis:


Maia Sandu efectuează astăzi prima sa vizită oficială la București, în calitate de prim-ministră a R.Moldova. După întrevederea cu Klaus Iohannis, Maia Sandu va purta discuții cu șefa Cabinetului de miniștri de la București, Viorica Dăncilă. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!