Lobby sau ba? În pragul votării unei legi care ar scumpi și ar restricționa produsele IQOS apar articole și petiții care o condamnă. Explicațiile companiei

Lobby sau ba? În pragul votării unei legi care ar scumpi și ar restricționa produsele IQOS apar articole și petiții care o condamnă. Explicațiile companiei

Produsele din tutun care nu arde (în special IQOS și Glo) ar putea fi supuse acelorași restricții și accize ca și țigările obișnuite. Inițiativa aparține unui grup de deputați ACUM. Documentul care se află în discuții în Parlament și așteaptă avizul Guvernului a trezit un val puternic de critici. Săptămâna trecută, în spațiul public a apărut o petiție care solicită „respingerea interdicțiilor absurde la IQOS”, semnată deja de aproape 500 de persoane. Mesaje critice la adresa inițiativei au venit și prin intermediul unor articole în presă, dar și postări pe Facebook. AGORA a încercat să pună cap la cap toate postările și a solicitat opinia autorilor legii, a secretarului de stat al Sănătății și a companiei Philip Morris.

Schimbarea Legii

La mijlocul lunii mai, când încă Parlamentul era nefuncțional, deputații ACUM Radu Marian și Dan Perciun au făcut un demers către Ministerul Finanțelor pentru a afla despre modul în care sunt taxate produsele de tip „heat-not-burn” (în care se înscrie și IQOS). Într-o analiză publicată pe site-ul PAS, membrii fracțiunii afirmau că produsul Philip Morris este promovat liber, iar anumite amendamente legislative îi scutesc de restricții pe care de obicei le au produsele din tutun.

La scurt timp după raportul lor, aceiași deputați, însă deja însoțiți de alt opt colegi de-ai lor din ACUM, înregistrează în Parlament proiectul prin care se propune ca produsele care încălzesc tutunul să fie accizate la fel ca țigările simple. Mai mult, parlamentarii propun ca fumatul produselor din tutun care nu arde să fie restricționat exact așa ca și țigările. Adică, produsele heat-not-burn să fie interzise în spații închise și semi-închise, în stații, în parcuri, pe terenuri de joacă și alte locații în care deja de trei ani e interzis fumatul obișnuit.

În nota lor informativă, deputații spun că își doresc să „reglementeze domeniul”.

„Ne referim în special la țigaretele pentru utilizare prin dispozitivul Glo, produs de British American Tobacco și IQOS, produs de Philip Morris International, care sunt scutite de majoritatea reglementărilor pentru produsele din tutun (...) în special cele care se referă la publicitate, promovare și sponsorizare, prevenire a accesului minorilor la produsele din tutun care nu arde și expunere în spațiile comerciale accesibile publicului, utilizare în spațiile publice închise și în transportul public”, susțin autorii legii.

În prezent, țigările de tip heat-not-burn se accizează cu 87 de bani sau de 11 ori mai puțin decât un pachet de țigări obișnuite – 9,6 lei. Potrivit autorilor, pentru fiecare pachet de tip Heets, bugetul de stat pierde 8,7 lei. Aceștia au mai notat că în 2018 au fost importate 37.840.000 de țigări Heets utilizate pentru IQOS, ceea ce a cauzat prejudicii de circa 16,4 milioane de lei.

Ce mișcări tectonice a provocat legea

Odată ce ACUM și PSRM au preluat majoritatea parlamentară și Legislativul și-a reluat activitatea, legea care lovește dur în produsele heat-not-burn a ajuns să fie discutată în comisiile parlamentare.

Practic la o săptămână distanță, proiectul primește avize din partea a șapte comisii parlamentare, iar săptămâna viitoare și din partea Guvernului, precizează deputatul ACUM, Radu Marian.

Pe 25 iunie, Agenția Infotag publică articolul cu titlul „Deputații moldoveni planifică să reglementeze piața tutunului fără a se raporta la practicile europene”. În articol se face referire la piața Statelor Unite, cea cehă și cea poloneză, unde statul ar fi mai permisiv cu privire la produsele heat-not-burn. „Anul trecut, Comisia Europeană a subliniat că țigările și tutunul încălzit sunt produse complet diferite din punct de vedere al accizelor. Chiar și în SUA, una dintre cele mai restrictive piețe în privința fumatului, au fost permise vânzările IQOS”, scriu autorii articolului.


Tot pe 25 iunie, vloggerul Dragoș Munteanu, cunoscut pentru emisiunea „HaiWay” și „Cu Maturi” a scris o postare pe Facebook în care afirmă că „degrabă o să trecem toți înapoi la țigări simple”, iar din cauza accizelor „IQOS o să utilizeze doar cei bogați”. Postarea a adunat sute de aprecieri și peste o sută de distribuiri și comentarii. 


Pe 27 iunie, publicația de limbă rusă „Komsomoliskaia Pravda v Moldove” publică un articol intitulat „Deputații din Moldova au decis să-și înceapă activitatea prin a recunoaște drept țigări tutunului încălzit” care începe cu fraza: „Probabil sunt proiecte de legi mult mai globale și mai urgente, care necesită rezolvare imediată”. 


Autorul „KP” scrie că „introducerea accizelor de tutun pentru stick-urile IQOS va ridica prețul produsului de câteva ori. Norocoșii bogați care au renunțat la țigări vor putea utiliza în continuare produsul mai puțin dăunător. Cetățenii mai săraci, însă, vor avea de ales între a fuma țigările letale sau să-și ducă leii către contrabandiștii din Transnistria”. Autorul susține că moldovenii cu venituri modeste vor ajunge să fumeze țigări fără filtru, pentru că deputații urmează să le scumpească și pe cele cu filtru.

„Votarea unui asemenea proiect îi avantajează în primul rând pe contrabandiști. Granița transparentă cu Transnistria va permite inundarea republicii cu produse din Odesa”, mai scrie sursa.

La finalul lunii iunie, pe internet apare și o petiție în sprijinul produsului IQOS. Până la publicarea acestui material, petiția a acumulat în jur de 500 de semnături.


„Noi suntem profund îngrijorați de recenta inițiativă legislativă care propune egalarea produselor din tutun încălzit (rezervele HEETS pentru IQOS) cu țigările obișnuite. (...) Suntem categoric împotriva acestei abordări. Nu înțelegem scopul proiectului și cine are de câștigat pe seama lui. Suntem indignați că inițiativa legislativă nu a fost supusă până în prezent unor dezbateri publice, transparente cu implicarea societății civile și persoanelor care vor simți impactul acestor modificări. Ne îngrijorează graba cu care se promovează niște modificări despre care am aflat doar parțial din presă. Ne dorim ca și în Republica Moldova, autoritățile să țină cont de practicile democratice și profesioniste aplicate de țările europene în procesul decizional”, se arată în descrierea petiției.

Unul dintre ultimele articole pe marginea acestui subiect a fost publicat de redacția UNIMEDIA.


În textul semnat de redacție sunt citați experții străini Clive Bates, David T. Sweanor și Gerry Stimson, profesori care au venit și anterior cu argumente în susținerea produselor de încălzire a tutunului sau a vapingului (exemple aiciaici și aici).

Un detaliu din partea secretarului general al Sănătății

Am abordat subiectul articolului și într-o discuție cu secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca. „Eu vreau să vă spun că a fost o mare campanie de lobare a industriei tutunului și mai ales Philip Morris în Moldova pentru promovarea acestor dispozitive (n.r. - IQOS). O spun cu toată certitudinea: una din condițiile puse doamnei Silvia Radu la învestire a fost și promovarea acestui proiect al industriei tutunului cu diverse interese. (...) Clar că asta nu s-a făcut pentru ochi frumoși”, ne-a declarat oficialul.

Ce spune autorul legii

Deputatul Radu Marian, unul dintre promotorii legii, este de părere că „ideea că produsele din tutun care nu ard ar fi mai puțin dăunătoare ca țigările obișnuite, este o intenție periculoasă”. 

„FDA-ul a votat unanim o prevedere care spune că aceste produse noi trebuie supuse acelorași restricții ca și în cazul țigărilor obișnuite. Mai mult decât atât, pe lângă celelalte substanțe toxice care se găsesc și în țigările obișnuite, vaporii sau aerosolii generați de aceste produse conțin 56 de componenți chimici în cantități mai mari decât în țigările obișnuite. Unii dintre acești componenți chimici depășesc de două ori nivelul din țigările obișnuite, iar altele chiar și de zece ori”, ne spune Radu Marian.

Parlamentarul mai spune că „atât timp cât industria de tutun nu poate demonstra că aceste produse sunt mai puțin riscante, noi nu avem niciun motiv să le permitem să-și vândă produsele ca pâinea caldă”.

Autorul modificării legii tutunului susține că „marjele de profit pentru produsele de tutun care nu arde sunt cu 30-50% mai mari decât în cazul țigărilor obișnuite”.

„Așa că o eventuală creștere a accizelor va duce mai degrabă la micșorarea marjei de profit și nu la creșterea substanțială a prețului acestor produse - industria tutunului probabil înțelege mecanismele cererii și ofertei”, mai punctează Marian.

Poziția Philip Morris

Redacția AGORA a contactat reprezentanța moldovenească a companiei Philip Morris, care deține produsul IQOS. Am încercat să aflăm ce crede despre inițiativa blocului ACUM și dacă cunoaște cine se află în spatele mișcărilor aparente de lobby care au urmat după modificările la legea tutunului.

Compania Philip Morris afirmă că și-a expus poziția cu privire la inițiativa legislativă în cadrul unei întâlniri ai reprezentanților mediului de afaceri cu prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care se desfășoară procesul legislativ și am solicitat asigurarea transparenței acestuia, întrucât nici reprezentanții industriei, nici experții externi nu au fost implicați în discuții. Noi mizăm că vom avea parte de discuții transparente, precum s-a promis, cu participarea experților, mediului de afaceri, societății civile, care pot aprecia efectele inițiativei legislative”, se arată în răspunsul companiei, oferit pentru AGORA.

Gigantul industriei susține că prin produsul lor „mii de fumători adulți din Republica Moldova, precum și peste 7 milioane de fumători adulți din peste 40 de țări, au ales o alternativă mai bună în comparație cu țigaretele convenționale”.

Prin asta ei explică articolele apărute în presă, dar și petiția online. „Acest lucru explică interesul sport al mass-mediei și utilizatorilor IQOS față de proiectul de lege, care propune aceleași reglementări pentru produsele din tutun încălzit și țigaretele convenționale”.

Întrebați cum comentează declarațiile lui Boris Gîlca în care el spune că intrarea IQOS pe piață a fost facilitată de Silvia Radu, reprezentanții companiei Philip Morris au precizat că nu știu despre ce e vorba și „nu se pot expune”.

Sprijină redacția Agora cu 160 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Cum va fi organizat în acest an Târgul de Crăciun. Detaliile oferite de prim-ministra Gavrilița

Cum va fi organizat în acest an Târgul de Crăciun. Detaliile oferite de prim-ministra Gavrilița

CtEDO va face publică pe 7 decembrie hotărârea în cauza fostului premier Vlad Filat contra Moldovei

CtEDO va face publică pe 7 decembrie hotărârea în cauza fostului premier Vlad Filat contra Moldovei

25 de familii ale lucrătorilor medicali decedați de COVID-19 vor primi ajutor din partea statului

25 de familii ale lucrătorilor medicali decedați de COVID-19 vor primi ajutor din partea statului

Advertoriale
Liber de sărbători cu partenerii LiberCard: de două ori mai multe rate pentru cumpărăturile preferate

Liber de sărbători cu partenerii LiberCard: de două ori mai multe rate pentru cumpărăturile preferate

Înscrie-te la Solidarity FabLab şi fii gata pentru profesiile viitorului

Înscrie-te la Solidarity FabLab şi fii gata pentru profesiile viitorului

Republica Moldova este mai bogată cu 20 000 de copaci grație unei acțiuni de împădurire, marca Linella (VIDEO)

Republica Moldova este mai bogată cu 20 000 de copaci grație unei acțiuni de împădurire, marca Linella (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu, despre scandalul în care a fost implicată Avocata Poporului: „Răspunsurile doamnei Moloșag nu au fost convingătoare”
 • 2
  Ședința de judecată în care urmează să se decidă dacă Marina Tauber va ieși din cursa electorală se amână pentru mâine. Tauber atacă decizia CEC la Curtea de Apel (UPDATE)
 • 3
  UPDATE: CSP a respins cererea de suspendare a procedurii de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo
 • 4
  Fără procurori din România în comisia de evaluare a lui Stoianoglo. Motivul pentru care Mariana Alexandru a fost retrasă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.