Dăncilă a salutat prezența la București a Maiei Sandu, în prima sa prima vizită peste hotarele Republicii Moldova de la preluarea mandatului de șefă a Executivului.

„Apreciez în mod deosebit interesul doamnei prim-ministru și al Guvernului pe care îl conduce pentru consolidarea relației speciale cu România. Vă asigur că suntem gata să răspundem pe măsură. Reiterez deplina disponibilitate a Guvenrului României și a mea personal pentru o excelentă colaborare cu doamna prim-ministru și cu noua echipa guvernamentală de la Chișinău, în spiritul parteneriatului nostru strategic bilateral, pentru integrarea europeană a R. Moldova, bază esențială a relației noastre speciale față de care există așteptări și interes permanent”, a declarat prim-ministra României la conferința de presă susținută împreună cu Maia Sandu.

„Astăzi am avut un dialog de substanță asupra priorităților relațiilor noastre. Avem o bază solidă, proiecte bilaterale pe toate dimeniunile. Am evidențiat importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie, care stă la baza relației speciale cu R. Moldova. [...] Subliniez că România va rămâne cel mai sincer susținător al eforturilor R. Moldova în parcursul european. Am asigurat-o pe doamna prim-ministru că vom acționa permanent în interiorul consensului european pentru a crește beneficiile acțiunii externe a Uniunii Europene în R. Moldova. Dorim să contribuim la implicarea mai fermă a UE în sprijinul parcursului european al R. Moldova. Suntem gata să susținem deblocarea asistenței financiare acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova și să furnizăm expertiză la nivel bilateral pe mai multe planuri, în mod special pe dimensiunea afacerilor europene”, a spus Dăncilă.

„Din discuțiile de astăzi a reieșit cu claritate interesul comun pentru avansarea multitudinii de proiecte bileterale, cu accent special pe proiectele de interconectare energetică. Am încurajat implementarea în ritm susținut a acestor proiecte. [...] Dorim să aducem o contribuție directă la îmbunătățirea nivelului de trai al tuturor cetățenilor R. Moldova”, a mai declarat premierul României.

Potrivit demnitarei, cele două părți au identificat astăzi domeniile de interes imediat asupra cărora cele două Guverne se vor concentra prioritar, ținând cont de nevoile Republicii Moldova.

„Cele două Guverne vor începe să lucreze în cadrul unui grup de lucru interguvernamental, urmând să analizăm care dintre proiectele în curs de derulare necesită o atenție imediată. Dacă va fi cazul, putem avea în vedere derularea de proiecte noi care să susțină avansul european al R. Moldova. Rezultatul discuțiilor în cadrul grupului de lucru vor fi valorificate în contextul unei viitoare ședințe comune a Guvernelor României și R. Moldova. [...] Doresc să o asigur pe doamna prim-ministru că România va continua sprijinul pentru R. Moldova în raport cu partenerii europeni și trans-atlantici”, a adăugat Dăncilă.

Dăncilă a mai vorbit despre „relevanța” acordată de România reglementării conflictului transnistrean cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova și cu neafectarea vectorului european. 

Potrivit Maiei Sandu, cele două părți au reiterat dorința de a aprofunda colaborarea instituțională în diverse domenii și de a menține formatul ședințelor comune de Guvern.

Șefa Executivului de la Chișinău a accentuat „subiectul de importanță strategică” - implementarea proiectelor în domeniul energetic, cu accent pe darea în exploatare a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, proiect de importanță „vitală” pentru R. Moldova și pe care Guvernul de la Chișinău îl vrea finalizat în întregime în 2020.

„Am discutat despre importanța interconexiunii liniilor electrice de înaltă tensiune, precum și a construcției autostrăzii Unirii și a podului peste râul Prut, în regiunea orașului Ungheni. O altă chestiune abordată a fost intensificarea schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce. Am salutat creșterea prezenței mediului de afaceri din România în R. Moldova și am încurajat agenții economici din România să vină să investească în R. Moldova. Am evidențiat că în prezent România este cel mai mare partener comercial al R. Moldova [...] Avem nevoie de sprijinul și experiența României în consolidarea capacităților administrației publice locale și centrale din R. Moldova”, a mai spus Maia Sandu.

Urmărește conferința de presă susținută de șefele Guvernelor României și Republicii Moldova:


Vezi și: Președintele României asigură Guvernul moldovean de sprijin total. Declarațiile lui Iohannis și Sandu la București (VIDEO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!