Președintele comisiei parlamentare care anchetează privatizările și concesionările din 2013 până în prezent, deputatul Igor Munteanu, a anunțat care sunt primele patru înterprinderi care vor fi în vizorul anchetei. Este vorba despre Tutun-CTC, Aeroportul Internațional Chișinău, compania Air Moldova și Gările și Stațiile Auto.
„La a doua ședință am decis asupra înterprinderilor care vor supuse evaluărilor parlamentare și am plăcerea să vă spun că acestea sunt patru: Tutun CTC, concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, privatizarea Air Moldova și contractul de parteneriat public privind modernizarea și eficientizarea Gărilor și Stațiile Auto. Am decis să mergem pe pachete. În primul pachet vor fi aceste patru întreprinderi. Ulterior, vor mai putea fi introduse și altele”, a declarat Igor Munteanu.
„Criteriile de selectare constau în relevanța înterprinderilor, privatizarea sau concesionarea cu rezonanță negativă în societate și situația economico-financiară a acestora”, a mai adăugat președintele comisiei.
Comisia de anchetă va prezenta un raport în decurs de 120 de zile.
Societatea pe Acțiuni „Tutun-CTC” a fost vândută în ianuarie 2018, după doi ani de tentative nereușite de privatizare. Noul proprietar este Î.C.S. „LE BRIDGE CORPORATION LIMITED” S.R.L, o companie ce activează în Zona Economică Liberă Chișinău.
Activele Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și terenul aferent acesteia au fost date în concesiune în 2013, pentru o perioadă de până la 49 de ani, companiei rusești SRL „Avia Invest”. Milionarul Ilan Șor, prin intermediul companiei Dufremol, controlează magazinele duty-free din aeroport.Operatorul avia național, Air Moldova, a fost cumpărat de consorțiul „Civil Aviation Group", din care face parte compania românească „Blue Air” și doi cetățeni moldoveni, în octombrie 2018. La o săptămână după ce au fondat compania „Civil Aviation Group”, cei doi cetățeni ai R. Moldova din această afacere s-au asociat într-o altă companie înregistrată în R. Moldova cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetățeni ai Israelului, cu legături cu Ilan Șor.
În toamna lui 2018 s-a decis că cele 30 de filiale ale Întreprinderii de Stat „Gările și Stațiile Auto” vor trece în gestiunea unei companii private pentru o perioadă de 25 de ani. Concursul a fost câștigat de către asocierea a două companii din Republica Moldova: FPC „Exfactor-Grup” SRL, „Gările Auto Moderne” SRL și cetățeanul american Lluka Muco. Compania „Gările Auto Moderne” SRL a fost fondată pe 12 noiembrie 2018, în ultima zi când mai putea fi depusă oferta pentru contractul de PPP la Agenția Proprietăți Publice.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
