În cadrul acestei vizite, deputații au reușit să discute cu unul din membrii Platformei DA, Gheorghe Petic, ținut după gratii după ce a fost acuzat de viol.  

„Am avut întâlnire cu câțiva deținuți. Gheorghe Petic așteaptă să fie eliberat, cu atât mai mult, insistă că este nevinovat. Așteptăm ca o instanță transparentă și independentă să se pronunțe asupra acestui caz. Dl Pîntea, director penitenciarului, este plecat în concediu. Cred că a făcut-o în pripă, fiindcă știa că venim. Vom insista pe schimbarea atitudinii față de toți deținuții. Ne interesează în special deținuții aflați aici din motive politice, cum ar Gheorghe Petic, Sergiu Ciubotaru și alții”, a spus Chiril Moțpan.

Deputații au spus că administrația penitenciarului s-a pregătit pentru această vizită anunțată din timp.

„S-a deschis aleatoriu o cameră, unde se afla Valeriu Cucu, unul dintre foștii noștri camarazi din PMAN. El insistă că a fost reținut politic. Sunt lucruri pe care trebuie să le verificăm. Nu i-am vizitat nici pe Vlad Filat, nici pe Vladislav Platon, având în vedere că timpul este redus. Dacă condițiile ar fi acelea în care se află acum, ele sunt decente. Dar dl. Petic și alți deținuți au fost mult timp maltratați și ținuți în condiții insalubre. În subsol acum, în regim de urgență, se fac reparații, se zugrăvesc pereții. De la căderea regimului s-a schimbat atitudinea”, a mai menționat Chiril Moțpan.

„Nu ne-am propus ca scop să vizităm un deținut sau altul. Ne-au interesat condițiile de detenție. Starea de azi la Penitenciarul nr. 13 este foarte gravă. Ar trebui să venim cu alocarea surselor de la bugetul de stat pentru a face odată și odată ordine. Ceea ce ține de ofițerii care au admis abuzuri sau acte de tortură, trebuie de intervenit în regim de urgență, iar procurorii să-și facă meseria”, a declarat deputatul Grigore Novac.

Potrivit membrilor comisiei parlamentare, în prezent, penitenciarul este suprapopulat cu 900 de persoane. Deputații au spus că vor merge și la alte închisori din țară.

Potrivit unui raport recent al Consiliului Europei privind statistica penală, în clasamentul mortalității în penitenciare, Republica Moldova se află pe primul loc.  După rata de încarcerare, Moldova este pe locul al cincelea. Totodată, Republica Moldova a fost inclusă în lista țărilor care au o problemă generală a supraaglomerării penitenciarelor - a patra clasată, după Macedonia de nord, România, Franța și Italia.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!