VOX POPULI. Cum renunță moldovenii la punga cu pungi (VIDEO)

VOX POPULI. Cum renunță moldovenii la punga cu pungi (VIDEO)
Foto: Agora.md

Obiectele din plastic reprezintă o problemă pentru mediu și oameni, iar Ziua internațională fără pungi de plastic este un prilej de a demonstra că există alternative sănătoase și lumea poate trăi fără pungi de plastic. Mulți moldoveni folosesc sacoșele care sunt comercializate la aproape orice magazin, în pofida faptului că există o lege care interzice vânzarea pungilor de plastic. Pentru a afla ce părere au cetățenii despre lăsatul de bună voie a sacoșelor, AGORA a întrebat moldovenii pe care i-a întâlnit lângă un market din Chișinău.

Unii moldoveni spun că renunță ușor, ușor la sacoșe, iar alții așteaptă să fie interzisă comercializarea lor în magazine. „Pentru că magazinele noastre nu renunță la plastic”, spune o femeie.

„Punga o pun în buzunar și când îmi trebuie o folosesc. O port cu mine și o folosesc de mai multe ori”, răspunde un bărbat.

„Nu m-am gândit, dar sincer sunt de acord și o să renunț. Eu chiar am o torbă pe care o port cu mine. Acum am lăsat-o la serviciu. Așa s-a primit, dar renunț”, precizează altă femeie care tocmai a ieșit de la cumpărături.

„Eu încerc să le evit, dar astăzi am uitat s-o iau pe cea din pânză”, se justifică alt bărbat.

În același timp, am întrebat trecătorii ce ar trebui de făcut ca oamenii să renunțe la pungile de plastic? „Trebuie să reambaleze în hârtie. Eu nu pot lua două roșii în torbă. Cred că trebuie să se schimbe atitudinea angajatorilor, să mai învețe vânzătorii, deoarece ei refuză uneori să-ți accepte cumpărăturile în plasă. A trebuit să fiu agresivă, deoarece am avut situații când nu mi s-a permis să iau o roșie fără pungă”, povestește Natalia Guranda. 

„E clar că se întâmplă. Toată căldura asta globală. Vedeți că și în Europa a fost acum miting ca să renunțăm toți, pentru că e clar că nu se mai poate”, consideră o femeie.

„Să fie mai multe alternative. Să fie mai multe pungi de hârtie”, adaugă un bărbat.

„Cred că dacă conștientizezi renunți ușor. Nu este complicat de renunțat la pungile de plastic, doar trebuie să înțelegi că faci ceva mai bun pentru tine și pentru societate”, menționează fondatoarea Torbesc, Ecaterina Țăruș.

Ecaterina Țăruș spune că „pungile de plastic sunt un gunoi. Noi le folosim câteva minute, iar apoi le aruncăm. Acestea nu pot fi reciclate. Ele se acumulează în natură, se fărămă în bucăți mici, se transformă în microplastic care cauzează boli incurabile. Oamenii suferă și nu-și dau seama că noi consumăm mai mult decât trebuie”. 

Referitor la întrebarea unde găsim torbe, fondatoarea proiectului Torbesc a subliniat că „omul trebuie să caute. Sunt alternative. Chiar și la aceeași piață centrală se vând torbe foarte ieftine”. Aceasta menționează că unele magazine au trecut la așa zisele pungi biodegradabile, dar nu toate au trecut la pungi biodegradabile. Dacă sacoșa foșnește atunci nu este biodegradabilă, explică Ecaterina Țăruș care precizează că, de regulă, punga biodegradabilă este de culoare galbenă pastel, nu foșnește și este umedă la atingere.

De Ziua fără pungi de plastic ni se amintește că punga are nevoie de o perioadă de la 100 la 500 de ani pentru a se decompune complet, motiv pentru care are un impact profund negativ asupra mediului.

De la 1 ianuarie 2019, vânzarea celor mai rezistente și groase sacoșe a fost interzisă în Republica Moldova. În anii 2020 și 2021 urmează, treptat, să fie scoase din uz toate pachetele din plastic. Cel puțin asta prevede o lege elaborată de PL în 2016 și votată de precedentul Parlament în 2017. La șase luni de la interdicție, legea care venise să salveze mediul înconjurător este însă nefuncțională. În magazine continuă să se ofere pungi de plastic, iar la piețe vedem la orice pas așa-numitele pungi „calendar” pentru că prevederea care stabilea amenzile - a dispărut din lege. Aproximativ 140 de pungi din plastic. Cam atât folosește, conform statisticilor, fiecare cetățean din Republica Moldova pe parcursul unui an. Pe lângă faptul că au nevoie de sute de ani pentru a se descopune, pungile din plastic emit gaze extrem de toxice în timpul arderii. 

Cât are un micron și cum ne dăm seama dacă o pungă poate fi comercializată sau nu. Elena Tacu, EcoVisio, coordonator de program „Activ ECO” ne-a explicat în cadrul evenimentului On&Off the Record „Life in Plastic is Fantastic” cum e cu aceste pungi și care pot fi vândute. „În legea intrată în vigoare, cu referire la 50 de microni, are în vedere pungile foarte groase, de obicei la supermarketurile mari se vând și sunt pungile în care ducem încărcătura mare. Pungile mici, de separare, nu sunt incluse în lege, și la momentul nu sunt vizate”, menționează Elena. Ce ne facem cu plasticul și ce măsuri ar putea fi adoptate pentru a reduce vânzarea și utilizarea sacoșelor s-a discutat la evenimentul „ON&OFF the Record”, organizat în luna iunie de Agora. 

Vezi și aceste știri
Franța înăsprește restricțiile pandemice: „Dacă nu reacţionăm colectiv, ne expunem unui risc ridicat de relansare epidemică”

Franța înăsprește restricțiile pandemice: „Dacă nu reacţionăm colectiv, ne expunem unui risc ridicat de relansare epidemică”

R. Moldova are mai mulți milionari în lei. Cel mai tânăr are 18 ani

R. Moldova are mai mulți milionari în lei. Cel mai tânăr are 18 ani

R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Advertoriale
 Vrei să studiezi IT-ul? Află de la Nicolae Sîrbu cum să stăpânești lumea codurilor (VIDEO)

Vrei să studiezi IT-ul? Află de la Nicolae Sîrbu cum să stăpânești lumea codurilor (VIDEO)

Principala regulă pe ploaie sau furtună: NU atinge sub nicio formă firele rupte sau căzute la pământ (VIDEO)

Principala regulă pe ploaie sau furtună: NU atinge sub nicio formă firele rupte sau căzute la pământ (VIDEO)

VioPark — locul unde se nasc produsele cosmetice naturale și ce criterii influențează asupra calității produselor

VioPark — locul unde se nasc produsele cosmetice naturale și ce criterii influențează asupra calității produselor

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Teatrul Satiricus anunță trei spectacole în aer liber, la final de august. Rezervă bilete acum!
 • Disputele familiale afectează identitatea personală cum niciun alt tip de conflict n-o poate...
Cele mai populare
 • 1
  Oponenta lui Lukașenko a publicat primul video după ce a plecat în Lituania: „Am luat o decizie pentru care unii mă vor judeca, iar alții mă vor urî” (VIDEO)
 • 2
  După o copilărie la limita sărăciei în Rusia, a început o nouă viață în R. Moldova. Povestea lui Ghenadii Eșmekov, stabilit de 53 de ani la Chișinău
 • 3
  „Tot satul se teme de el”. Un bărbat din Ștefan-Vodă, care ar bate măr tot satul, nu mai ajunge pe mâna poliției. Oamenii nu scriu cerere de frică (VIDEO)
 • 4
  Proteste la Minsk: Încă un manifestant a murit, iar oponenta lui Lukașenko e de negăsit
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.