„Au fost oameni care au făcut tot posibilul ca alegerile să nu aibă loc, ca eu să nu fiu ales bașcan. Având majoritatea în Adunarea Populară, PDM a făcut tot posibilul ca alegerile să se amâne. S-au petrecut în iunie, atunci când e cald. Foarte greu a fost să-i mobilizăm pe oameni. În ziua alegerilor, erau cordoane care interziceau oamenilor să intre în secții de stat. Cei mai curajoși intrau, dar mai dificil a fost cu cei care lucrau la Poștă, la Moldovagaz. Li se spunea că, dacă veți intra și vom vedea semnătura dvs în liste, veți fi demis”, a declarat Irina Vlah la postul de televiziune NTV.

Bașcanul a spus că, pe parcursul ultimilor ani, mai multe persoane din Găgăuzia ar fi fost intimidate și șantajate.  

„Trebuie să decidem dacă lucrăm în beneficiul unui partid sau în. beneficiul Găgăuziei. Ne-a fost foarte greu să lucrăm în anii precedenți, a fost un șantaj serios, au fost folosite resursele administrative pentru a face presiuni, e vorba de Procuratură, CNA, Cancelaria de Stat care a anulat legile noastre menite să dezvolte regiunea. Dacă cuiva dintre miniștrii democrați ceva nu îi plăcea, ei utilizau Cancelaria de Stat pentru a anula actele. Iar în privința mai multor primari au fost inițiate dosare penale, chiar în privința mea, fiindcă m-am consultat cu cetățenii. Aceasta a fost o comandă, fiindcă erau planuri să mă scoată din cursă, să nu valideze rezultatele”, a explicat ea.

Irina Vlah a spus că va elabora o listă cu propuneri pentru dezvoltarea regiunii, pe care o va prezenta prim-ministrei Maia Sandu. „În prezent,  avem negocieri cu președintele, cu speakerul, cred că vom avea și cu premierul, ca să decidem ce facem cu pachetul de legi cu referire la Găgăuzia, ca legile să fie adoptate în varianta cerută de Găgăuzia”, a adăugat ea.

Amintim că, anterior, democrații au negat că ar exercita presiuni asupra autorităților publice locale.

Irina Vlah a fost realeasă, cu aproape 92% din voturi, în funcția de bașcan al Găgăuziei, pentru al doilea mandat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!