„Acum a venit momentul adevărului și a dreptății și legea trebuie să fie singura măsură a gândurilor și acțiunilor. Din păcate, m-am confruntat cu încercarea lui Plahotniuc și a oamenilor săi care au rămas, de a influența judecătorii privind procesul meu de judecată. Metodele sunt aceleași: acțiuni de compromitere, șantaj, corupere, manipulare. În situația în care în sistemul judecătoresc domnește haosul, influența lui Plahotniuc încă este puternică”, se arată în mesajul lui Platon.

„De aceea, mă adresez către dumneavoastră cu rugămintea de a elimina din procesul meu, recunoscut ca fiind politic de Departamentul de Stat al SUA, judecătorii regimului Plahotniuc și oamenii săi și de a asigura supremația legii și dreptului. Nu am nevoie de indulgență, atitudine loială sau chiar, în caz că există îndoieli, o atitudine privilegiată față de învinuit, care este prevăzută de lege. În legătură cu procesul meu neordinar și numărul de participanți dubioși, consider foarte potrivită implicarea conducerii statului cu scopul de a asigura transparența și corectitudinea procesului”, a mai scris Veaceslav Platon.

Recent, omul de afaceri Veaceslav Platon s-a adresat Curții Europeane pentru Drepturile Omului. Potrivit avocaților săi, acesta s-a plâns puntru încălcarea drepturilor sale. Mai exact, prin „lipsa unui proces de judecată echitabil”. În același timp, avocații anunță că sunt șanse mari ca Platon să fie extrădat înapoi în Ucraina, iar sentințele din Republica Moldova să fie anulate.

Amintim că pe numele lui Platon a fost deschis al treilea dosar penal. Portalul newsmaker.md a scris că Platon este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, în legătură cu furtul din sectorul bancar. Acuzarea se bazează pe declarațiile principalului martor – Ilan Șor. Acesta ar fi spus că ar fi luat și acordat credite la rugămintea lui Platon, care l-a dus în eroare.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de escrocherie și corupere a mascaților de la „Pantera”. Decizia a fost luată pe 4 decembrie, de către magistrații Curții de Apel Chișinău.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!