Inițial, operaţiunea a demarat cu scopul de a opri tentativa de părăsire ilegală a țării, prin punctul de trecere a frontierei de stat Leuşeni-Albiţa, a unui cetăţean străin, originar din India, regiunea Punjab, fără ca acesta să deţină acte de identitate asupra sa.

Ulterior, a fost reţinut și un alt cetăţean străin, venit recent în Republica Moldova în baza unei invitaţii, cu scopul de a fi transportat ilegal spre Uniunea Europeană.

Totodată, în cadrul investigaţiilor a fost stabilit faptul că, organizatorul filierei de migraţie ilegală este, de asemenea, cetăţean străin, originar din India. Bărbatul, în vârstă de 35 ani, care deţine şi cetăţenia Republicii Moldova, pentru serviciile de scoatere din ţară a cetăţenilor străini către țările Uniunii Europene, percepea suma de 3000 de euro pentru o persoană.

De menţionat că, suma totală pe care trebuia să o achite un cetăţean străin pentru a accede pe cale ilegală, din India până în Uniunea Europeană, se estima la 10 mii de euro.

Conform declaraţiilor organizatorului, el urma să faciliteze tranzitarea ilegală a teritoriului Republicii Moldova a câteva sute de cetăţeni, originari din India.

La doi iulie, bărbatul a fost reţinut, iar la domiciliul acestuia a fost desfăşurată o percheziţie în cadrul căreia au fost ridicați bani proveniți din activitatea ilegală, înscrisuri şi transferuri bancare ale altor cetăţeni străini, precum şi alte acte de identitate.


Persoanele reţinute au fost plasate în custodie publică pe o perioadă de 30 de zile, iar organizatorul filierei de migraţie ilegală, pe teritoriul Republicii Moldova, a fost reţinut pentru 72 ore.

Procurorii PCCOCS împreună cu Serviciul de Informații și Securitate continuă măsurile speciale de investigaţie pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională şi stabilirea circumstanţelor cazului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!