Cum a apărut ideea proiectului „Arboretum” 

De multă vreme, Alexandru este pasionat de creșterea și comercializarea puieților de diferite specii, acesta fiind un domeniu destul de profitabil, spune fondatorul proiectului .Chiar și când muncea la o companie de construcții, nu putea renunța la ideea lansării noului proiect.

Alexandru spune că i-a luat trei ani să-și convingă părinții să crească acești puieți. Ulterior, și-a ajutat părinții la comercializarea și diversificarea sortimentului. Au început cu puieții de nuc. Și a mers foarte bine.De atunci a și pornit proiectul „Arboretum”.

 Ce misiune urmărește „Arboretum”

Principala misiune a proiectului constă în creșterea puieților cu rădăcină mai rezistentă, capabili să trăiască 1000 de ani și mai mult, și totul datorită tehnologiei Rădăcinii Protejate. Ba mai mult, aceștia pot fi plantați în pădurile mixte, acolo unde este nevoie în primul rând, pe terenuri degradate, în lunca râurilor și în jurul iazurilor. Astfel acest proiect este și unul eco-friendly, care urmărește împădurirea Republicii Moldova, fiind cea mai despădurită țară din Europa.

Iar pe lângă speciile tradiționale, „Arboretum” tinde să crească și specii rare, introduse în Cartea Roșie, împreună cu o echipă de specialiști de la Grădina Botanică.

Care sunt avantajele tehnologiei Rădăcinii Protejate

În timpul discuției cu Alexandru Sainsus la evenimentul ROOFOFFLINE “Punct.Și de la capăt”, fondatorul proiectului ne-a explicat de ce anume această tehnologie este folosită pentru creșterea puieților, în loc de cea tradițională. „Puieții pot fi plantați 10 luni pe an, în loc de doar trei - patru săptămâni toamna și primăvara. Rădăcina este integră și îndreptată în jos, să ajungă cât mai adânc posibil. Plantele nu suportă stres la plantare, rata de prindere tinde la 100%. Puieții sunt dependenți minim de om, având nevoie de mai puțină îngrijire. Durata vieții pomului este de două - trei ori mai mare”, ne spune Alexandru Sainsus.

Cum poate comunitatea să susțină acest proiect

Fiind la etapa inițială, Alexandru spune că investește, însă speră să-și scoată cheltuielile, anul viitor. Fondatorul „Arboretum” recunoaște că feedback-ul pe care îl obține motivează echipa să continue și să dezvolte proiectul. „Proiectul „Arboretum” își propune și să educe oamenii să sădească puieți. Pepiniera Didactică din Chișinău poate fi vizitată de oricine care vrea ajutor pentru creșterea puieților. Totodată, contribuie la promovarea platformei și popularizarea acesteia. Odată ce devii sponsor, pepiniera îți crește puieții, iar voluntarii îi plantează, iar în  final primești poza cu Geo -Tagul pe hartă a fiecărui pom sponsorizat de tine”, ne spune Alexandru Sainsus.

Dacă te-a interesat acest proiect social și dorești să-l susții, atunci o poți face pe una din platformele Planeta.ru, Patreon.com, Idiegogo.com sau să plasezi comanda ta direct pe website-ul proiectului www.arboretum.live.

ROOFOFFLINE este un eveniment cu un concept unic organizat la Chișinău de portalul de știri AGORA. Sunte de entuziaști și optimiști își dau întâlnire pe acoperiș pentru a asculta povești de succes, a dezbate subiecte de interes sau pur și simplu pentru a admira un apus de vară cu un pahar de vin bun. 

Partener general al evenimentului: Victoriabank

Partener silver: DOR Wines; Partener gustos: Wine Gogh; Partener energizant: Dallmayr Coffee Moldova.

Următoarea ediție ROOFOFFLINE2019 va avea loc joi,18 iulie. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!