
Harunjen le-a vorbit diplomaților acreditați la Chișinău despre investigarea fraudei bancare
Conducerea Procuraturii Generale a avut o întrevedere, miercuri, cu reprezentanții mai multor misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova. Potrivit Procuraturii Generale, s-a discutat despre investigațiile desfășurate de autorități în dosarele legate de frauda bancară, dar și pe alte aspecte de cooperare din activitatea Procuraturii.
・
„Reprezentanții instituțiilor de stat, antrenate în investigații și în procesul de recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni, obiectiv au informat partenerii de dezvoltare despre etapele parcurse în investigare, colaborarea pe caz cu entitățile altor state, dificultățile întâmpinate, precum și rezultatele obținute”, se arată într-un comunicat de presă al procuraturii.
Marți, procurorii de caz, împreună cu reprezentanții Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) au avut o întrevedere similară cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional.
Potrivit procuraturii Generale, la un an de la publicarea Strategiei de recuperare a banilor delapidați, este nevoie de sprijinul partenerilor de dezvoltare, pentru a trece la o nouă etapă, cea de recuperare a banilor, marea parte a cărora se află înafara țării, de aceea, în cadrul acestor ședințe, s-au discutat și forme alternative de cooperare internațională, inclusiv asistență tehnico-consultativă și echipe comune de investigații.
Citește și: „Revoluția trollilor” sau cum internauții au pornit un flashmob împotriva lui Harunjen
Reprezentanții corpului diplomatic, prezenți la ședință, ar fi asigurat disponibilitatea susținerii eforturilor depuse de autoritățile naționale.
Aminim că miercuri seara președintele Igor Dodon a declarat că dacă Eduard Harunjen nu-și va da demisia în cel mult o săptămână, vor fi întreprinse „alte acțiuni”. Mai exact, ar putea fi modificată Legea cu privire la Procuratură, astfel încât acesta să fie dat afară.
Menționăm că prim-ministra Maia Sandu, deputați ai blocului ACUM și PSRM, Uniunea Avocaților, mai mulți cetățeni și organizații neguvernamentale au cerut demisia procurorului general Eduard Harunjen. Mai mult, Harunjen a declarat că oamenii care îi cer demisia sunt „trolli”, după ce mii de oameni au semnat o petiție pentru plecarea sa din funcție.