Raportul Kroll II va fi publicat astăzi „în pofida opoziției Procuraturii Generale”. Carp: Veți afla lucruri interesante (VIDEO)

Raportul Kroll II va fi publicat astăzi „în pofida opoziției Procuraturii Generale”. Carp: Veți afla lucruri interesante (VIDEO)
Foto: jurnaltv.md

Raportul Kroll II va fi publicat astăzi. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari. Membrii comisiei au decis în unanimitate ca raportul să fie publicat în pofida poziției Procuraturii Generale și a reticenței companiei Kroll. Cu toate acestea, Slusari spune că în raportul publicat vor fi și câteva nume a celor implicați în furtului miliardului, dar nu conține cea mai importantă anexă - lista finală a beneficiarilor.

Raportul va fi publicat în limba engleză, pe parcursul zilei de astăzi, 4 iulie.

Slusari: În raport este toată fracțiunea Partidului Șor

„Toată fracțiunea Partidului Kroll (n. r. - Partidul Șor) o puteți găsi în acest raport. Plus valoare la nume, cu părere de rău, nu veți găsi. Cu excepția unui nume: Olga Bondarciuc - notarul care l-a deservit știți voi pe cine. Aceștia sunt uneltele. Dar lista beneficiarilor nu este aici. Acea listă, din 22 martie 2018 se află la Procuratura Generală. Demult a trebuit să acționeze și să o publice”, a declarat Alexandru Slusari.

Potrivit lui Alexandru Slusari, în raportul Kroll este și numele deputatului independent, Viorel Melnic.

Slusari: Procuratura Generală este principala responsabilă de tărăgănarea investigațiilor

Potrivit lui Slusari, Procuratura Generală a acționat în tot acest timp cu rea-intenție și este principala instituție responsabilă de inacțiunea privind investigarea fraudei bancare. „Nu avem mare speranță la colaborare cu actuala conducere a Procuraturii Generale, care trebuie să plece. Chiar și așa, comisia de anchetă are voința politică necesară, și noi vom obține lista de beneficiari, în pofida opoziției procuraturii”, a spus președintele comisiei de anchetă.

Citește și: Societatea merită să-și știe „eroii”. Veaceslav Negruța, despre necesitatea publicării raportului Kroll II

„Dacă în 2015 ar fi fost pornită imediat procedura de recuperare a banilor, o strategie reală, acțiuni concrete de urmărire penală combinate cu acțiuni civile în jurisdicțiile mai multor țări, atunci era posibil de recuperat o sumă semnificativă din ce a fost furat. Să fie clar. Din cauza tărăgănării procesului din partea organelor de anchetă, în special a Procuraturii Generale, suntem acum unde suntem. Timp de patru ani și jumătate hoții au avut posibilitatea de a ascunde urmele, de a valorifica banii furați. O parte din ei cred că s-au întors și în R. Moldova. Dar procesul de recuperare a banilor acum este mult mai dificil”, a spus Slusari.

Kroll nu ar fi împotriva publicării celui de-al doilea raportul

Potrivit secretarului comisiei de anchetă, Lilian Carp, unica reticență pe care o are compania Kroll în publicarea celui de-al doilea raport este că anume datele vor demonstra instrumentele cu care lucrează compania, metode pe care le vor cunoaște companiile concurente. În rest, nu există o altă problemă”, afirmă parlamentarul.

Slusari spune că afirmația potrivit căreia compania Kroll este împotriva publicării raportului Kroll este un fals. „Ei au avut reticența, dar dacă era o insistență din partea autorităților R.Moldova, raportul era publicat”, a spus deputatul.

Lista beneficiarilor finali se află la Procuratură

„Lista beneficiarilor se află la Procuratură. Atunci când va pleca această ultimă unealtă a lui Plahotniuc din funcție (n. r. - procurorul general), o să avem și lista finală a beneficiarilor. Nu doar instrumente. Noi aici avem doar prin intermediul cărora a fost devalizat sistemul bancar din R. Moldova. Dar la Procuratură se află și lista finală a beneficiarilor și acum noi înțelegem foarte bine de ce procurorul general nu vrea să plece din funcție. Și cu cât mai mult se tărăgănează acțiunile Procuraturii Generale, cu fiecare zi avem mai puține șanse să recuperăm majoritatea banilor furați”, a spus Carp.

UPDATE: Procurorul general: „Nu există o listă a beneficiarilor fraudei bancare. Politicul nu a ieșit din campania electorală” (VIDEO)

Carp: Veți afla lucruri interesante

„Sunt multe lucruri interesante pe care o să le auziți și spre finalul anchetei comisiei. O să vedem cum unii care au făcut auditul băncii în 2012-2013, o să auziți mai departe numele companiei, ea ar fi trebuit să spună că există probleme la Banca de Economii. Acea companie a spus că e bine. Într-adevăr, era bine de furat. Apoi, unul din cei care a lucrat în această companie internațională a venit într-o funcție publică din partea Partidului Democrat. Sunt foarte mulți oameni „onești” care apar la suprafață, din politicienii moldoveni, care și-au băgat mânuța în vistieria statului. Acest lucru îl veți vedea. Important e că avem numele persoanelor prin care s-a făcut totul”, a declarat deputatul ACUM.

Vezi și: Filat vrea publicarea raportului Kroll 2: „Presupun că în acest raport va figura și numele meu”

„Politicienii din R. Moldova întotdeauna au văzut în Banca de Economii un fel de pușculiță. Alții încercau să ia câte puțin, așa ca banca să supraviețuiască. Și au venit niște băieți șmecheri și au luat-o cu totul. Dar cel mai grav este că s-au băgat în rezervele de stat ale R.Moldova. Cât de mult n-au încercat să ardă anumite documente, sunt funcționari care au făcut copii și o bună parte se află la ei acasă. În raport chiar e scris că o parte din documente au fost distruse”, a mai declarat Lilian Carp.


Luni, Alexandru Slusari a anunțat că raportul Kroll 2 a ajuns pe mâinile comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea furtului bancar. Asta după ce reprezentanții companiei Kroll, aflați într-o vizită la Chișinău, au avut o întrevedere cu membrii acesteia.

Recent, democratul Andrian Candu a declarat că publicarea raportului Kroll 2 ar putea prejudicia mersul anchetei. Și asta pentru că probele nu ar mai putea fi folosite în instanța de judecată.

Anterior, președintele Igor Dodon a cerut de la Procuratura Generală și Banca Națională a Moldovei prezentarea de urgență a raportului Kroll II noului Guvern Sandu și Parlamentului, prezidat de Zinaida Greceanîi.

Vezi și aceste știri
Calea Ferată din Moldova va fi reorganizată în societăți comerciale

Calea Ferată din Moldova va fi reorganizată în societăți comerciale

Italia: Sute de medici au ieșit în stradă, și-au aruncat halatele pe jos și au cerut o reformă în sănătate

Italia: Sute de medici au ieșit în stradă, și-au aruncat halatele pe jos și au cerut o reformă în sănătate

Secvențele video de la audierea lui Platon, apărute în spațiul public, subiectul unei cauze penale

Secvențele video de la audierea lui Platon, apărute în spațiul public, subiectul unei cauze penale

Advertoriale
Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Premiul de originalitate la Românii au Talent vine în Republica Moldova, la Vlad Ciobanu
 • E sezonul căpșunilor! Vezi aici două rețete pe care să le încerci cu această ocazie
Cele mai populare
 • 1
  Postul TV8, sancționat cu 10 mii de lei, după ce a criticat o jurnalistă de la NTV Moldova
 • 2
  Dodon amenință democrații, dacă votează legea cu privire la ONG-uri: „Asta înseamnă destrămarea acordului”
 • 3
  Fostă ministră a Sănătății, despre situația COVID din Moldova: „Numărul de cazuri și numărul de decese care ni se raportează nu corespund adevărului”
 • 4
  Se caută sponsori pentru Partidul Democrat. Pavel Filip: „Trăim din finanțările pe care le avem de la stat”
Autentificare
Creează cont