Consilierul PL, Ion Cebanu a precizat că proiectul privind eliberarea și constatarea vacantării funcțiilor de primar și viceprimar vine să readucă administrația municipală în albia legalității. Liberalul Ion Cebanu a mai spus că primarul interimar, Ruslan Codreanu a făcut multe ilegalități și abuzuri, cum ar fi numirile peste noapte în cadrul întreprinderilor municipale.

Dinari Cojocaru de la PSRM a amintit despre faptul că Ruslan Codreanu s-a autoproclamat primar interimar de Chișinău. „Au fost procurate autobuze printr-o companie offshore din Cipru. Un șir de întreprinderi municipale au rămas fără directori, argumenta și neargumentat. (...) Avem haos în Primărie. Este o zi istorică pentru Chișinău pentru că votăm pentru demiterea unui om care se ține cu ghearele de municipiu”, a argumentat Dinari Cojocaru.

Reprezentantul PN, Ilan Cașu, consideră că după această demisie, orașul Chișinău se va schimba. Acesta a amintit milioanele cheltuite pentru covorul de flori, instalat în fața Catedralei Mitropolitane, de ex-șefa capitalei, Silvia Radu. 

Consilierul Vasile Chirtoca a spus că Nistor Grozavu a autorizat construcții ilegale, printre care cea de pe strada Dimo din capitală.

Noul consilier de pe lista PPEM, Victor Chironda a menționat că nu știe dacă poate vota sau nu ceva, deoarece mandatul său nu a fost confirmat. „Am vrut să propun alte lucruri, dar văd că nu are sens. (...) Voi ați stat patru ani aici, iar noi am stat afară. Ilegalitățile nu s-au pornit când a fost numit Ruslan Codreanu, dar cu zece ani în urmă. (...) Asta nu-i eliberare de corupție”, a spus Victor Chironda. 

După patru luni, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) s-a întrunit joi, 4 iulie în ședință. Consilierul liberal Ion Cebanu a propus să fie inclusă pe ordinea de zi proiectul privind eliberarea din funcție a primarului interimar de Chișinău, Ruslan Codreanu și a viceprimarului Nistor Grozavu. Proiectul privind eliberarea și constatarea funcțiilor vacante a fost introdus pe ordinea de zi cu 34 de voturi pro. 

Consilierul PPEM Veaceslav Bulat a spus că președintele CMC, Adrian Culai, nu a respectat procedura de introducere pe ordinea de zi a proiectului privind eliberarea primarului și viceprimarului și constatarea funcțiilor vacante, iar tot ce vor vota astăzi va fi ilegal. Aceștia au menționat că vor notifica ilegalitatea CMC la Cancelaria de Stat a Republicii Moldova. 

După ce CMC a votat pentru introducerea pe ordinea de zi a unui proiect care prevede demiterea primarului, Ruslan Codreanu a scris pe Facebook că tot astăzi, la ora 15:00, va susține o conferință de presă. Ruslan Codrenu a scris că „nu se ține de scaune”.

În ultimul timp, mai mulți consilieri au cerut demisia lui Ruslan Codreanu, printre care liberalul Ion Cebanu și socialiștii Alexandru Odințov și Dinari Cojocaru. În iunie, consilierii socialiști i-au acordat vot de neîncredere lui Ruslan Codreanu și i-a solicitat demisia benevolă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!