*Acest material este sponsorizat

Între geaca de piele și halatul alb: „Titanul” ortopediei din Republica Moldova, Viorel Vetrilă, vorbește despre marile sale pasiuni

Între geaca de piele și halatul alb: „Titanul” ortopediei din Republica Moldova, Viorel Vetrilă, vorbește despre marile sale pasiuni

Îşi trăieşte viaţa în mişcare şi adoră senzația de libertate pe care i-o oferă motocicleta sa. După ce pune în cui geaca de piele, îmbracă halatul alb şi face tot ce-i stă în puteri pentru a le dărui oamenilor bucuria de a se deplasa fără durere, fără baston sau scaun cu rotile. Viorel Vetrilă, unul dintre cei mai buni ortopezi-traumatologi din Republica Moldova se bucură de recunoștința a mii de pacienţi cărora, de-a lungul carierei sale, le-a implantat articulaţii artificiale de genunchi și şold. Un „titan” în domeniul său, doctorul Vetrilă dă startul proiectului fotografic „Din dragoste pentru viață”, lansat de Spitalul Internațional Medpark.

„Doar la ghidonul motocicletei trăiesc senzaţia de libertate supremă. Nu vreau să spun că profesia mea este cea mai dificilă, dar un medic bun de fiecare dată lasă o parte din el în sala de operație. Și în timp ce pacienții se refac în salon, noi ne refacem apelând la pasiunile noastre. Drumul pe care îl am în față, linia orizontului, vântul pe care îl înfrunt – acesta este felul meu de a medita, de a mă reface – fizic și psihologic – după o săptămână de lucru complicată. Demult visam să conduc o motocicletă, dar motociclist cu acte în regulă sunt de la 45 de ani. Conduc o Honda VTX 1800 și când vreau să evit ambuteiajele vin cu motocicleta la serviciu”, mărturisește doctorul.

Nu toți motocicliștii sunt vitezomani

„Unii colegi se arată impresionați, alţii mă iau peste picior şi îmi zic că sunt donator de organe (râde) – există aşa o preconcepţie despre toţi motocicliştii. Dar nu cred că e cazul să generalizăm. Nu sunt vitezoman şi sunt suficient de „copt” la minte ca să nu-mi supraestimez capacităţile şi să-mi dau seama că acasă mă aşteaptă soţia şi copiii”, mai spune Dr. Vetrilă.


O dinastie în Halate albe

„Misiunea mea ca ortoped-traumatolog este să-i scap pe pacienţi de infirmitate, să le redau posibilitatea de a merge, să le dăruiesc şansa la o viaţă normală, iar pentru o viaţă normală mişcarea este esenţială. Cred că medicina m-a ales pe mine. Părinţii mei sunt medici, aşa că eu şi fratele meu am crescut auzind mereu cum în casă se vorbeşte despre medicină. Ambii am devenit doctori, eu am mers pe urmele tatălui, care e tot ortoped doar că în alt domeniu, iar fratele e chirurg vertebrolog. Mama tot e medic, specialist în patofiziolgie. Suntem o dinastie de halate albe, aşa că nici nu m-am gândit să o apuc pe altă cale”, mai spune medicul ortoped.

„Una dintre cele mai frecvente intervenţii chirurgicale pe care le fac este endoprotezarea articulaţiilor șoldului și genunchiului. Înlocuirea articulaţiilor distruse cu cele artificiale devine din ce în ce mai solicitată pentru că speranţa de viaţă a oamenilor a crescut, iar odată cu îmbătrânirea organismului, îmbătrânesc şi articulaţiile. Totodată, creşte rata de obezitate a populaţiei – articulaţiile oamenilor supraponderali sunt mereu suprasolicitate. Pe de altă parte, s-a îmbunătăţit considerabil nivelul de diagnosticare a bolilor legate de articulaţii. Paralel cu asta a crescut şi necesitatea de deplasare a oamenilor, inclusiv a celor în etate, pentru că mulţi dintre ei pur şi simplu nu-şi permit să stea acasă”, mai spune specialistul.


Şi tinerii pot avea probleme cu articulaţiile

„Cei care duc un mod de viaţă sedentar, care stau în faţa calculatorului câte 8-10 ore pe zi, apoi brusc se apucă să practice sportul în mod intensiv se trezesc că-i dor genunchii. Faptul că fac mişcare e lăudabil, dar ei trebuie să dozeze efortul fizic, să execute exerciţiile corect, sub îndrumarea unui antrenor profesionist. Un alt factor de risc sunt traumele. Se întâmplă că la 40 ani persoana este diagnosticată cu artroză pentru că cu ani în urmă, fiind adolescent, şi-a rupt ligamentele şi a neglijat sau a tratat superficial această problemă. Evident că după o perioadă îndelungată în care articulaţia a funcţionat în condiţii de instabilitate, ea degradează”, este de părere Viorel Vetrilă.

Un sistem bine pus la punct

„Succesul se datorează profesionalismul medicului, dar contează foarte mult atât pregătirea preoperatorie – investigaţiile şi alegerea tipului de anestezie, cât și ajutorul kinetoterapeutului pe durata perioadei de recuperare a pacientului. Nu în ultimul rând e importantă şi voinţa pacientului. Chiar şi cea mai performantă proteză nu poate face minuni dacă există o breşă în acest mecanism.


Cea mai modernă metodă de protezare a articulaţiilor va fi în curând disponibilă la Medpark. Este vorba de protezarea personalizată. Înainte de operaţie se efectuează radiografia şi RMN-ul articulaţiei, iar imaginea tridimensională este expediată peste hotare, unde specialiştii confecţionează instrumente unice. Sunt un fel de kit-uri care reproduc forma şi conturile unice ale articulaţiei şi îl ghidează cu precizie pe ortoped unde să facă tăieturile în os pentru potrivirea perfectă a implantului.

Să implementezi inovaţii medicale în Moldova e dificil şi costisitor, dar asta nu este o scuză: orice inovaţie poate fi adaptată la realităţile din sistemul în care activezi. De fapt, asta am şi făcut în cei peste 20 de ani de muncă în ortopedie. Eu întotdeauna am mers la cursurile de specializare de peste hotare, unde am învăţat tehnici noi, chiar dacă ştiam că acasă nu le voi putea implementa pentru că nu am la dispoziţie acel echipament. Un medic bun ştie să improvizeze”, mai spune specialistu. Medpark International Hospital.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Visează să-și ia violoncelul și să cutreiere plaiul transilvănean. Povestea lui Radu Croitoru

Visează să-și ia violoncelul și să cutreiere plaiul transilvănean. Povestea lui Radu Croitoru

Președintele AȘM, despre COVID-19: „Derularea situației în continuare va depinde de eficiența vaccinurilor care sunt în curs de elaborare”

Președintele AȘM, despre COVID-19: „Derularea situației în continuare va depinde de eficiența vaccinurilor care sunt în curs de elaborare”

O femeie din Sîngerei, mamă a opt copii, și-a deschis propria afacere la 62 de ani

O femeie din Sîngerei, mamă a opt copii, și-a deschis propria afacere la 62 de ani

Advertoriale
„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cum a întâmpinat pandemia brandul autohton „Mallena”, povestește fondatoarea Elena Grosu...
 • Să-l cunoaștem pe Dann Bittman din versurile pe care le cântă! Iată ce i-a povestit...
Cele mai populare
 • 1
  Medic, despre cei care nu cred în COVID-19: „Păcat că nu le pot face o excursie în Terapie Intensivă” (VIDEO)
 • 2
  Un medic de la Institutul de Medicină Urgentă a murit. A fost confirmat pozitiv cu COVID-19
 • 3
  Decis! Cimitirele din Chișinău vor fi închise de Blajini
 • 4
  Sistemul de sănătate a mai pierdut un angajat în lupta cu noul coronavirus: Bărbatul activa în calitate de șofer pe ambulanță
Autentificare
Creează cont