Leul moldovenesc se apreciază. Cât va dura tendința

Leul moldovenesc se apreciază. Cât va dura tendința

În ultimele două săptămâni, leul moldovenesc şi-a revenit şi cotaţia lui a crescut cu circa două procente în comparaţie cu principalele valute: dolarul american şi moneda unică europeană. Astfel, cursul dolarului american a coborât deja sub pragul de 18 lei şi astăzi cotaţia lui oficială este de 17,95 lei, în timp ce cu două săptămâni în urmă pentru el se dădea mai mult de 18,20 de lei, adică cu 1,3% mai mult, scrie mold-street.com.

Cursul de schimb al monedei europene a scăzut chiar mai tare: de la 20,74 lei pe 25 iunie, la 20,25 lei pe 5 iulie, adică cu 2,4%.

Aprecierea leului moldovenesc vine după depăşirea crizei politice, dar este mai degrabă o tendinţă sezonieră decât un fenomen de durată. Or este deja o „tradiţie” ca vara, mai ales în lunile iulie-august, leul moldovenesc să se întărească, datorită unei cereri mai reduse de valută.

Potrivit specialiştilor, leul va continua să se aprecieze lent, cu unele fluctuaţii, până în luna septembrie şi dolarul ar putea ajunge să coste şi mai puţin de 17.60 lei. Aceeaşi situaţie şi în cazul monedei unice europene, cursul căreia va coborî sub nivelul de 20 de lei.

Din septembrie 2019, dacă nu se întâmplă ceva extraordinar, tendinţa se va inversa şi leul îşi va relua deprecierea.

Un factor ce poate stimula aprecierea este probabilitatea înaltă de reluare a finanţării externe, ceea ce va duce la intrări suplimentare de valută sub formă de granturi și împrumuturi guvernamentale.

În acelaşi timp, Ministerul Economiei și Infrastructurii, în ultima prognoză a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2020-2022 (coordonată cu Fondul Monetar Internațional), estimează că la finele anului 2019 dolarul va costa circa 18 lei, iar cursul mediu anual pentru 2019 va fi de 17,74 lei.

Şi în următorii ani leul se va deprecia lent, dar abia în 2021 va trece de nivelurile record din anii 2015-2016, când în urma fraudei bancare moneda naţională s-a prăbuşit.

Astfel, prognoza MEI arată că în 2020 cursul mediu anual de schimb va fi de 18,47 de lei pentru un dolar, în 2021 – de 19,05 lei, iar spre sfârșitul anului 2022 cursul de schimb va fi de 20,10 lei pentru un dolar.

Sursa notează că Banca Națională a Moldovei deține în prezent rezerve de 2,9 miliarde de dolari, care se mențin la același nivel deja de o lună de zile. Acestea ar fi suficiente de a stabiliza situația.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.